11
окт

Najbolje rešenje za stomatološke probleme: krunice za zube

Kako se sve češće može čuti i pročitati da su krunice za zube jedna od najboljih stomatoloških metoda za rešavanje različitih problema sa zubima, malo smo se detaljnije pozabavili ovom temom i rešili da vam predstavimo koji su to konkretno problemi koje rešavaju ovakvi dodaci, kao i kakve sve posledice mogu nastati ukoliko se oni pravovremeno ne leče i ne rešavaju.

Estetski i zdravstveni problemi koji nedostaju zbog nedostatka (dela) zuba

Kako se ugradnja krunica za zube vrši onda kada pacijentu nedostaje zub ili deo zuba, odnosno onda kada je zub istanjen, najpre se moraju sagledati sve posledice ovakvih poteškoća kako bi se došlo do zaključka zbog čega je uopšte važno ovakve poteškoće blagovremeno tretirati. Onda kada nedostaje zub ili deo zuba, ne samo što je narušen osmeh, već se može desiti i prevremno opuštanje kože lica, tj, mišića vilice i obraza.

Dalje, bez odlaska zubaru, ovaj problem se rešava žvakanjem na samo jednoj strani, što opterećuje vilicu, ali i organe za varenje, jer se često dešava gutanje nedovoljno sažvakane hrane.

Iz svih ovih razloga, problem se mora rešiti postavljanjem krunice za zube, bilo metalnih ili bezmetalnih.

Metalne krunice za zube

Metalne krunice za zube ranije su se uglavnom od celosti pravile od zlata, dok danas metal – plutonijum ili molibden – čini njihov središnji deo, koji se oblaže keramikom. Danas se, takođe, odustalo i od nikla kao materijala za metalni deo, jer je izazivao mnogobrojne alergijske reakcije.

Metalne krunice za zube mogu biti dobro rešenje za zube u donjoj vilici ili one koji se vide prilikom osmehivanja, upravo iz razloga jer loše prelamaju svetlost i često se može videti njihov sivkast do vidljivo tamno sivi središnji deo, koji odmah pokazuje da je u pitanju veštački dodatak, odnosno krunice za zube, a ne pravi zub.

Bezmetalne krunice za zube

Bezmetalne krunice za zube se tako nazivaju jer se metal uopšte ne koristi pri njihovoj izradi. Naime, one se u celini prave od cirkonijuma, materijala koji se koristi u svemirskoj industriji. Zbog svoje bio-kompatibilnosti sa telom čoveka, cirkonijum je odavno priznati u medicini, te je korišćen mahom za izradu veštačkih kukova.

Kada se počeo koristiti u stomatologiji, zaista je izazvao velike promene. Pre svega, krunice za zube rađene od ovog materijala nisu izazivale alergije. Zatim, bojenjem je poprimao istu nijansu ostalih zuba, te se nije videla razlika. I poslednje, bezmetalne krunice za zube nisu imale bilo kakvih nus pojava.

Koju vrstu preporučuju stomatolozi?

Iako stomatolozi pre dogovora o intervenciji pacijentu predočavaju i jedan i drugi tip krunice za zube, razumljivo je da se svi slažu da su bezmetalne kao vrsta neuporedivo bolje.

Ne samo zbog toga što su estetski jednake sa ostalim zubima, već i zato što ne izazivaju alergije, ali ni povlačenje desni kao metalni tip, bezmetalne krunice za zube su odlično rešenje ako ne želite sivkasti prelaz između zuba i desni kakav se gotovo redovno dešava kod metalnih.

Kako su bezmetalne krunice za zube nešto skuplje od metalnih, to one još uvek nisu prvi izbor u našoj zemlji, mada bi kao neuporedivo zdravije rešenje trebalo uskoro da postanu.