28
мар

Na šta treba obratiti posebnu pažnju prilikom izgradnje i uređivanja kuće

Velika investicija, ne samo kada su finansije u pitanju, već i vreme, ogroman trud, pa na samom kraju i ogromna količina nerava, jeste upravo izgradnja doma, od njegovog temelja. Definitivno je bitno da shvatite da, ukoliko niste stručni, taj posao morate i možete pružiti jedino profesionalcima, preduzimačima radnika i njegovim majstorima, koji će verovatno na najbolji mogući način obaviti svoj posao, te učiniti da građevinom koju podignu budete zadovoljni u potpunosti. Ali, neke stvari se ipak tiču samo vas i vaših odluka, toga da li nešto želite ili ne, a to su uglavnom one stvari koji mnogi ostavljaju za „kasnije“. Odluke koje možete da donesete danas, ne ostavljajte za sutra, a evo neke od njih o čijem donošenju ne treba ni razmišljati, već ih uvek samo sprovoditi u delo.

Fasada (lepak za fasade)

Nije dovoljno sagraditi dom, postaviti stolariju, te njegovu unutrašnjost srediti i opremiti tako da možete da vodite normalan život, jer je i te kako bitno da zbrinete i spoljašnjost svog doma. Fasada je upravo odraz te brige i vođenja računa. Na prvom mestu, fasada je tu da učinii da zaštite svoj dom kada je potrošnja toplotne energije u pitanju. Stiropor koji se postavlja na spoljašnje zidove sprečava toplotu da izlazi iz vašeg doma, te prijatan vazduh tokom letnjih meseci.

Ali, da bi stiropor ispunio svoj maksimum, onda je bitno kakav i koji se lepak za fasade postavlja na zidove. Lepak za fasade je spona između spoljašnjeg zida i stiropornih ploča, te je jako bitno da je kvalitetan, kako bi stiropor u potpunosti prionuo na zid, kako ne bi došlo do kasnijeg propadanja kompletne fasade, te njenog nepotpunog funkcionisanja. Lepak za fasade je tu i kako bi, pored stiropora, zaštito zid od pojave buđi, gljivica, te daljeg probijanja vlage ka unutrašnjosti, budući da može da izdrži oštre vremenske uslove.

Krov

Koliko je bitno brinuti o fasadi i njenom postojanju, još bitnije je brinuti o tome kakav je krov, koliko je kvalitetan materijal od kojeg je napravljen, te da li je sve na mestu. Kuća je takva da oko nje uvek mora nešto da se radi, dorađuje, nadgrađuje, međutim, krov ne bi trebalo ubrzo nakon izgradnje da stvara probleme, osim usled nekih ekstremnih vremenskih prilika.

Stolarija

Vodite računa o kvalitetu stolarije koju postavljate u svom domu. Potrudite se da pronađete onu koja ima najdužu garanciju, ukoliko dođe do nekih kvarova, nepravilno postavljenih prozora ili vrata… Stolarija, osim lepog izgleda, jedan je od najboljih vidova zaštite vašeg doma.

Ukoliko savršeno dihtuje, te ne propušta nikakv vazduh, kao što je slučaj sa nekvalitetnim materijalima ili starom stolarijom, onda ćete najpre ostvariti veliku uštedu električne energije ili nekog drugog derivata tokom zime kada je grejanje u punom jeku. Osim toga, temperatura će u vašem domu biti konstantna, neće se brzo hladiti, niti grejati prostorije, što opet utiče na manji utrošak, a osim toga i na prijatniji i lepši boravak u vašoj kući.

Naravno, postoji još mnogo toga o čemu je potrebno razmišljati u velikoj meri kada je ovako velika investicija i životni korak u pitanju, ali ovo su samo neke od veoma važnih stvari čije postavljanje zavisi od vas samih i vaših odluka.