23
дец

Prodaja stanova u Srbiji procvetala usred pandemije

Budući da pandemija virusa korona očekivano beleži negativne uticaje na brojne industrije, a samim time i na životni standard mnogih, jer izvesno dovodi do smanjene potrebe za radnom snagom u određenim oblastima poslovanja, pretpostavka bi bila da je moć ulaganja u nekretnine manja, te i da će građevinska industrija trpeti. Na tržištu nekretnina, međutim, dolazi do neočekivane ali lako objašnjive situacije, koja podrazumeva zapravo povećanu potražnju za nekretninama, a naročito stanovima. Zbog toga se bavimo pitanjem razloga procvata prodaje stanova u Srbiji u ovom izazovnom periodu na globalnom planu.

Kako izgleda tržište nekretnina u Srbiji danas?

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, cena kvadrata u Beogradu je u proseku 250 evra skuplja u odnosu na cenu istog pre godinu dana, dok na nivou Srbije možemo ispratiti poskupljenje kvadrata od 9 do 20% u odnosu na prošlu godinu. Iako se u toku proleća 2020. godine očekivao pad, situacija se razvijala tako da je u trećem kvartalu tekuće godine u nekretnine uloženo 27% više novca nego u isto vreme 2020. godine, odnosno 74% više u odnosu na 2018. Godinu. Zarad sticanja jasnije slike, značajan je i podatak da je više od polovine stanova kupljeno gotovim novcem, dok je okvirno 32% stanova kupljeno pomoću stambenog kredita. U osnovi, Srbija nije usamljena u ovome, budući da je u Evropskoj uniji prošle godine zabeležen porast cena nekretnina za 5.5%.

Koji tip nekretnine je najtraženiji?

Na tržištu nekretnina je pažnja već relativno dugo usmerena ka većim gradovima, budući da su stanovi u gradovima u fokusu kupaca. Ovo je istovremeno i podsticaj gradovima da se šire i zbog toga se radi na sve intenzivnijoj urbanizaciji skrajnutih područja i prigradskih naselja. Možemo primetiti da je među kupcima najpopularnija lokacija Beograd i stanovi za prodaju u okviru prestonice beleže veliki broj interesenata, a zatim Novi Sad i ostali veći gradovi naše zemlje. Jasno je da je razlog ovome pre svega perspektiva koja se prepoznaje u brojnim mogućnostima za zaposlenje, a zatim i unapređivanje kvaliteta života uopšte. Paralelno sa potražnjom za stanovima, aktuelna nemila situacija dovodi i do povećanog interesovanja za vikendice, koje su naročitu popularnost stekle nakon iskustva karantina i u vezi sa zahtevom za održavanje opšteg zdravlja praktikovanjem socijalne distance. Za kupovinu vikendica se pre svega interesuju oni koji poseduju stanove ili kuće u gradovima, dok će stanovi biti prvi izbor većine koja se uključuje na tržište povodom rešavanja svog stambenog pitanja.

 

Koji je razlog porasta interesovanja za kupovinu nekretnina?

Razlog povećane potražnje za nekretninama, a naročito za stanovima, prepoznajemo upravo u izazovnom karakteru momenata u kojem se nalazi ceo svet. Sukobljeni sa neizvesnošću trenutne situacije, ljudi teže ka postizanju određene sigurnosti, a priliku za to prepoznaju u ulaganju u nekretnine, što se smatra uvek pametnom investicijom. Ovo je za mnoge način ulaganja u budućnost. Kako je danas izuzetno teško predvideti razvoj događaja u periodu koji sledi, mnogi će smatrati da je rizik zapravo ne investirati u nekretninu sada, jer uvek postoji mogućnost da ta neizvesna sutrašnjica dovede do kasnijeg nepovoljnog razvoja situacije za kupce nepokretnosti.

Kako porast cene kvadrata utiče na interesovanje kupaca?

S jedne strane, činjenica je da je (pored porasta cene materijala i radne snage u građevinskoj industriji) povećana potražnja za nekretninama u određenoj meri uticala i konačno dovela do rasta cene kvadrata, ali je sa druge strane interesantno zapitati se kako se tako veliko interesovanje održalo, odnosno koji je razlog njegovog daljeg rasta, uprkos evidentnom porastu cena. Pored težnje ka izgradnji sigurne budućnosti, a o čemu smo već govorili, postoji još nekoliko faktora koji utiču na kupce da se odluče na ovaj korak. U Srbiji su mogućnosti za investiranje relativno skromne, te se zbog toga ulaganje u nekretnine smatra dobrim načinom da se doprinese finansijskom boljitku i ovo tržište se smatra veoma perspektivnim. Ono što takođe možemo opaziti jeste visina najma stanova za izdavanje, koji su danas veoma visoko cenjeni od strane stanodavaca i upućuju podstanare na alternativna rešenja, a odluku o kupovini stana će dodatno podržati i niske kamatne stope na stambene kredite.

Globalna pandemija virusa korona je dovela do brojnih izmena u svakom od segmenata društva i poslovanja, te i do kompleksnih situacija kakva je trenutno na tržištu nekretnina. Iako je ovakav razvoj događaja (u vezi sa potražnjom za nekretninama i procvatom građevinske industrije) isprva neočekivan, jasno je da je uzrokovan validnim razlozima, koji počivaju na prirodnoj reakciji na globalnu krizu i težnji ka sigurnošću u neizvesnim vremenima.