21
мај

Put Severne Grčke

Ne mora odlazak u Grčku da podrazumeva samo 10 dana letovanja. Naime, danas mnoge turističke agencije organizuju ture za obilazak najpoznatijih mesta Severne Grčke poput Soluna, Meteora, Olimpa. Vakako, najveći grad ovog dela Grčke je Solun. Ako se odlučite za kombi prevoz, Grčka i to njen severni deo biće vam  daleko na samo nekoliko sati vožnje. Malo ko zna da je samo na srpskom grad Solun, sve druge zemlje za Solun znaju pod imenom Tesaloniki, jer je ovaj grad ime dobio po sestri Aleksandra Makedonskog. Iako se stanovnice Atine i Soluna često sporečkaju oko toga čiji grad je lepši, sigurno je da pažnju turista podjednako privlače i jedan i drugi grad.

Mnoge turističke ture koje su organizovan kako bi se obišle lepote Severne Grčke podrazumevaju obilazak planine Olimp, Meteora, ali i drugih značajnih mesta. Sva ova mesta možete veoma povoljno i bezbedno da postetite kombi prevozom. Više o kombi prevozu za Grčku saznajte na https://www.pexonteam.rs/kombi-prevoz-grcka/.

Solun – simbol Severne Grčke

Na nešto više od 600 km od Beograda smešten je Solun. Ako se odlučite za kombi prevoz, Grčka će vam se činiti bižom nego da putujete autobusom, posebno ako putujete u Solun. Zato obratite pažnju koje dane ste izabrali za obilazak ovog grada. Posebno u letnjoj sezoni, auto-put često ume da bude zakrčen, pri čemu se dešava da kolone budu duge i nekoliko kilometara do ulaska u grad. Najčešće je razlog tome želja Solunaca da u vreme vikenda pobegnu iz grada, a da se vrate tek na početku radne nedelje.

Takođe, ako želite u Solun u kupovinu obratite pažnju na radno vreme radnji, jer postoje dani kada radnje skraćeno posluju, baš kao što su muzeji i spomenici zatvoreni određenim danima u nedelji. Najbolja tačka i najlepši pogled na Solun jeste mesto Agios Paulos. U gradu se može videti Gornji i Donji deo, a stari deo grada naziva se Ano Poli. Ovaj stari deo grada nalazi se duž zidina-Kastro koje datiraju još iz vremena vladamine cara Teodosija. Upravo od kastra idući malim uličicama moguće je stići do mora.

Samo centar grada obiluje crkvama sagrađenim u doba Vizantije, a jedna od poznatih svakako je crkva Svetog Dimitrija koji je i zaštitnik grada. Osim freski i mozaika, u podzemnom delu crkve nalaze se katakombe.

O arheološkim lokalitetima iz doba antičke Grčke svedoči i nalazište Rima Agora nastalo oko 200 godine naše ere. Glavna ulica u Solunu naziva se Egnati, a ako se nastavi ka istoku pešice ispred vas će se pojaviti crkva Svete Sofije. Ovo zdanje nastalo je u 7. veku. Simbol grada jeste Bela kula, a ona je takođe i muzej iz vizantijskog doba. Zanimljivo je da su mnogi lokaliteti malo očuvani, a sve iskopine se čuvaju u Arheološkom muzeju koji svakako vredi videti.

Sve u svemu, nemojte da se dvoumite nijednog trenutka. Bilo da želite da krenete samo u obilazak Soluna ili čitave severne regije, dobra prilika koa se ne propušta je usluga koju pruža kombi prevoz. Grčka je odmah tu, samo se odlučite za kombi prevoz. Grčka vs spremno čeka! 

Porčitajte još korisnih i zanimljivih saveta sa našeg bloga, jer nikada ne znate kada će vam neki od njih bit koristan.