26
јун

Srebrne burme – kako ih održavati

Burme su deo zaveta i ceremonije venčanja. One sa sobom nose simbol povezivanja dvoje ljudi i njihove ljubavi, ali su takođe i upadljiv modni detalj. Zato treba voditi računa da vam se one i estetski svide jer to nakit koji je uvek na vama i nosi se duži vremenski period.

Najčešće se prave od belog zlata, ali i u drugim bojama zlata ili od srebra. Takođe, mogu se matirati ili im se može dodati neko kamenje, cirkoni, mogu im se urezivati motivi, datumi, simboli, imena… Svačiji ukus može biti vrlo lako zadovljen. Cene su raznolike a od toga koliko ćete morati da izdvojite za vaše burme iz snova najviše zavisi od vašeg ukusa, veličine i težine zlata ili srebra.

Prodavci u zlatarama se trude da vam uvek daju svoju preporuku i pomognu vam da odaberete burme koja su baš za vas. Postoji mišljenje da je ruka mnogo lepša, onda kada je na njoj burma koja je krasi. I u proizvodnji burmi se prati trend pa se tako dosta ulaže pažnje u to kako će one izgledati finalno. Međutim, i među burmama se zadržavaju klasici koji su godinama unazad istog izgleda pa su tako one odličan izbor za one koje vole jednostavniji izgled.

Žene prilikom kupovine burme posebno treba da vode računa o veličini burme jer u trudnoći i nakon nje, neke žene ne mogu više da nose svoju burmu jer ruka otiče i nošenje bilo kog nakita stvara nelagodu.

Kako očistiti srebro?

Ukoliko ste se odlučili za srebrne burme, onda vas sigurno muči pitanje kako ih pravilno održavati. Pravo srebro potamni vremenom zato što oksidira i često imamo poteškoću da ga očistimo. Postoji više načina kako možemo da ga očistimo. Neki od načina bi bili:

Pepeo zaostao od cigareta i limun – pomešate ova dva sastojka i stavite ga na krupu. To utrljate na srebrni predmet, i prebrišete ga suvim delom krpe. Vrlo brzo se dobije prethodni sjaj srebra.

Soda bikarbona – uzmite prstohvat soda bikarbone i protrljajte srebrni predmet, potrebno je malo više vremena da se vrati prethodni sajaj.

Pasta za zube – nanesite malo paste za zube na krpu i protrljajte tako svoj nakit ili neki predmet od srebra.

Međutim ovaj način čišćenja srebra je kratkog daha i na ovaj način se skida i deo srebra.

Još jedan savet za čišćenje srebra uz pomoć jednostavnih materijala je uz pomoć aluminijske folije i 40g sode bikarbone. Aluminijumskom folijom omotajte predmet ili nakit od srebra. U posudi koju stavljate na grejno telo sipajte 100ml vode. Umotan predmet u foliji stavite u posudu i sipajte u nju soda bikarbonu. Ostavite to da ključa nekih pet minuta, i nakon toga izvadite. Kada se predmet ohladi, sklonite foliju. Videćete kako se na foliji zadržala sva prljavština koja je bila nakupljena na srebru. Na ovakav način zadržava se pun kvalitet srebra i ne dolazi do oštećenja predmeta ili nakita.