20
феб

Srpski mentalitet – kako Srbi vide marke automobila

Naš mozak funkcioniše na način koji povezuje različite stvari, različite ljude, i različita osećanja jedne sa drugima. Na osnovu onoga što doživljavamo i onoga što vidimo i čujemo, kategorizovanje predstavlja prirodni instinkt.

automobili srbija

Kada stereotip nije negativan i nije pogrdan prema čitavoj grupi ljudi, onda ponekad može biti zabavno profilisati. Kao kada imamo stereotipe prema vozačima na osnovu automobila koji voze. Hajde da se malo šalimo. Saznajte šta većina Srba misli o vama u zavisnosti od marke vašeg automobila. Evo kako Srbi vide marke automobila i njihove vlasnike.

Alfa Romeo

Voziš 156icu zar ne? Ili želiš da je voziš, a trenutno imaš 147? Želiš da budeš frajer, i uvek si se ugledao na starije šmekere i sad se nadaš da će se njihov duh preneti na tebe kroz Alfu. Ne ide to tako, al polako, vremenom ćeš naučiti, a onda ćeš prodati auto nekom mlađem ,,frajeru’’.

Audi

Ili si direktor ili voziš ćaletova kola. U svakom slučaju, tebi je lepo. Malo je teže da parkiraš, skupa registracija, al nije kao da tebe brine porez na luksuz. Ako misliš da konačno kupiš polovni A4 da bi bio faca, nemoj, nije više u modi.

BMW

Ti si petrolhead. Sanjaš da voziš E36, i kupićeš ga, a onda ćeš shvatiti koliko si se zeznuo i to će te skupo koštati. Odlaziš na BMW skupove, možda si nekad i pokušao da driftuješ, ali je taj put automobil verovatno završio u bankini pa si morao da pozoveš agenciju za otkup automobila i da prodaš svoj auto.

Ako ti je ipak opstao nekako BMW i pritom nosiš kožnu jaknu, onda si pozer, želiš da izgleša kul i opasno. Slušaš bombe devedesetih svaki dan. Prezireš vlasnike Audija.

Volkswagen

Kuneš se u Gofl 2, sve ostalo su samo blede kopije. Jeste da se oseća kao da se voziš u tenku, al Golf 2 je prosto za tebe svetinja. Da nemaš možda roštiljdžinicu gde pečeš sarajevski ćevap, i da nisi možda iz Bosne?

Volvo

Vozio si ranije Pežo, al si se oženio, sad imaš decu, treba ti sigurnost. Onda se odlučiš za Šveđanina i ne razmišljaš. Kad si bio mali želeo si da imaš 740 sa kožnim sedištima.

Dacia

Bila neka promocija, uzeo si na kredit. U početku si bio sumjičav, al nije toliko loš za te pare.

Zastava (bilo koja)

Ovde su zanimljive suprotnosti. Ili si penzioner u poznim godinama, ili vozač početnik kojem treba koliko toliko očuvani yugo od penzionera u poznim godinama. U svakom slučaju ne moraš da slušaš ostale kako se žale na elektorniku.

Jaguar

Ne želiš da se pomiriš sa činjenicom da to što voziš auto star 20 godina ne znači da imaš old tajmer. Hvataš se za glavu kad neće da upali i računaš koliko si već potrošio para do sada.

Japanci (Mitsubishi, Nissan, Mazda, Subaru)

Voziš modele iz polovine 80ih, u suprotnom se ložiš na Tokio drift i želiš da svi čuju turbo kompresor u tvojoj Imprezi.

Lada

Misliš da je Putin najveći car na svetu, što tehnički i jeste, kao vladar najveće države, al dosta o politici. Voleo bi da ugradiš gusenice na svoju Nivu.

Mercedes

  • 200 D – gastarbajter, dovezo ga pravac iz Nemačke. Izgradio dosta fasada i bilo je ili lavovi na kapiji ili Mercedes, al lavovi samo stoje, a Mercedes se mrda.
  • 190 E – bavio si se mutnim poslovima 90ih, pušiš Lucky Strike i ne izbijaš iz kladže

Opel

Učio si da voziš u auto školi na Corsi pa ti je nekako prirastao za srce. Kupio si je posle. Kad si dobio decu, kupio si Astru.

Range Rover

Zar ne vidiš koliko vlasnika Rovera trenutno biva upucano/razneseno? Razmisli o promeni automobila, možda te pomešaju sa nekim.

Porsche

Igraš tenis vikendom i piješ kafu na Obilićevom vencu.

Smart

Ti si mlad, ti si urban, ti si kul. Možeš da parkiraš između drveta i žardinjere, “bole te ćoše”.

Škoda

Ljudi te sprdaju jer misle da si folirant. To što voziš kopiju Audija nema veze sa tim. Ali ti znaš da je Škoda super i nije ti stalo do tuđeg mišljenja.

Fiat

  • Fića – ajde hipsteru, veži kosicu i pravac u Mikser Haus
  • Punto – živiš klasičan srpski život. Radno vreme od 9 do 5, posle blejiš u kafiću. Vikendom fudbal sa ortacima, kad ne moraš da ideš kod njenih.
  • 500 L – mlad pripadnik više srednje klase, znaš šta želiš u životu. U suprotnom si taksista.
  • Multipla – definitivno si taksista.

Da li se prepoznajete negde, ili nekog bliskog vama? Nadamo se da ste se malo nasmejali, i setite se da je ovo ipak samo šala.