17
мар

Kako izgleda ekološko kupatilo?

Očuvanje prirode i prirodnih resursa bi trebalo u budućnosti da postane prioritet, iako je i sada u javnosti već tako i predstavljeno. Međutim, vrlo često u praksi vidimo da nam je očuvanje prirode i nije baš na prvom mestu. Takođe, često i nismo svesni da naše ponašanje može loše da utiče kako na prirodnu sredinu, ali isto tako i na naše zdravlje. Verovatno je zato najbinije od malih nogu učiti o ekologiji, pravilnom i zdravom ponašanju. Zato, počnite da menjate vaše ponašanje od danas.

Mi vam predlažemo da krenete od vašeg kupatila i da jednostavnim novinama učinite ekološki korak ispred. Mnogi wellness i spa centri su uređeni po ovom principu, pa vam savetujemo da krenete njihovim putem. Naravno, za sve veće radove, kao što su popravka i servis bojlera, zatim veš mašine i ostalog, obavezno se konsultujte sa profesionalcima.

Baterije za manju potrošnju vode

I sami znate koliko je voda bitna, pa je tako ušteda, ali i njeno očuvanje od mogućeg zagađena veoma važno. Ekološka kupatila pružaju tu mogućnost – da sačuvaju vodu za vas. Protok vode možete regulisati i kod slavine za lavabo, slavine kod tuš kabine i wc šolje. Pojedine firme nude ugradnju određenih baterija koje regulišu protok vode i tako je štede, ali takođe one i prate koliku ste količinu vode potrošili, tako da  u svakom trenutku možete da se zaustavite. Takođe ugradnja tehnnike u tuš kabine ima isti efekat. Ne morate brinuti da će manje uživati u tuširanju, jer definitivno nećete primetiti razliku. Pored lavaboa i tuš kabina, manja potrošnja vode je moguća i kada je u pitanju wc šolja, odnosno vodokotlić, a razlog tome je mogućnost dvostrukog ispiranja. Iako možda nemate mogućnost da ove baterije ugradite, možete se ekološki ponašati tako što nećete u neograničenim količinama koristiti vodu, već samo onoliko koliko vam zaista neophodno.

Ekološke boje za kupatilo

Da, i ovo postoji kao opcija i vrlo je popularno, jer ove boje mogu da sačuvaju vaše zdravlje. Naime, glavno objašnjenje leži u tome što su određene akrilne boje koje se ne moraju koristiti samo za kupatilo, na bazi vode, a to znači da nisu toksične, nisu zapaljive i ne mogu da vam naškode. Takođe ove boje ne sadrže štetne rastvarače, teške metale i ostalo. Pored toga što su su povoljne za vaše zdravlje, one štite vaše kupatilo od vlage.

Ekološka tuš kabina

Ekološke tuš kabine su potpuno iste kao i obične. Jedina razlika je u materijalu od kojeg su napravljena stakla. Naime, za potrebe ekoloških tuš kabina koriste se kao što je to i logično ekološki materijali. Ovakvi tipovi tuš kabina se po izgledu ni malo ne razlikuju od običnih tuš kabina. Ne morate ni da brinete ni kada je njihov kvalitet u pitanju, niti strepeti da li će kraće trajati od običnih. I kod ekoloških tuš kabina kvalitet je na prvom mestu.

Pločice od recikliranih materijala

U radnjama se možete raspitati da li imaju ovakav proizvod. Takve pločice se ne razlikuju od ostalih, s tim što vi znate da su one od recikliranog materijala i ako vam je dovoljno razvijena ekološka svest znaćete da je ovo odlično rešenje.

Takođe vaš izbor za pod treba da budu higijenski otirači za kupatila, jer su izuzetno funkcionalni i praktični.

Ekološka sredstva za čišćenje

Ekološka sredstva za čišćenje su poželjna ne samo u ekološkim kupatilima, već i u običnim. Mnoga hemijska sredstva za čišćenje sadrže toksične i otrovne materije koje se mogu zadržati u vazduhu i koje možete da udišete vi ili vaša deca. Pokušajte da što je više moguće izbegnete takva veštačka sredstva i počnite da koristite prirodnija sredstva poput limuna, sode bikarbona ili alkoholnog sirćeta. To su prirodne materije koje ne sadrže loše supstance i ne mogu biti štetne za vaše zdravlje.