10
јул

Šta treba i šta možete poneti u dom za stare

Domovi za stare u Srbiji su tako napravljeni da gotovo sve potrebe korisnika budu zadovoljene. Dakle, cilj doma za stare jeste da se korisnici osećaju kao kod kuće, da imaju sve, da budu rasterećeni i da uvek tu postoji neko ko im može pomoći da obavljaju neke svoje dnevne rutine i aktivnosti.  Dobro opremljeni starački domovi, kao što je Dom Gardoš, imaju sav potreban nameštaj, krevete, posteljinu, stočiće, police i sve ostale sitnice koje svima trebaju da bi normalno funkcionisali. Što se tiče domova za stare, vi praktično kao korisnik ne morate ništa da nosite. To znači da kada pripremate korisnike za dom za stare onda ne morate previše da razmišljate šta će im trebati, kada znate da u domovima za stare već sve postoji. Ipak, postoje i te neke sitice, o kojima ne razmišljamo, a koje se ipak preporučuju da se ponesu u dom za stare. Reč je o sledećim stvarima:

Lični predmeti koje možete poneti u dom za stare

Da bi se apsolutno osećali kao u svojoj kući, potrebno je da ponesu neke sitnice koje će ih i podsećati na dom, na ljude sa kojima su živeli, jednostavno na porodicu. To znači da bi poželjno bilo da u dom za stare ponesu ramove za slike, da ponesu možda neke sitnice koje ih asociraju na dom. Mogu takođe da ponesu na primer milje, mogu da ponesu omiljenu čašu, pribor za jelo ili bilo šta drugo što je činilo deo njihove svakodnevne rutine. To će im pomoći da se lakše priviknu na sve uslove doma za stare, da se priviknu na jedno novo poglavlje u njihovim životima, jer nije jednostavno posle mnogo godina promeniti sve.

Većina dobro organizovanih domova za stare, pored obaveznog medicinskog osoblja, omogućava i praksu za učenike najbolje medicinske škole tako da i sve stvari koje vam nedostaju ovi praktikanti će ih veoma rado doneti ili kupiti za vas. Tako da nem potrebe za brigom ukoliko se nešto zaboravi.

Omiljeno ćebe

Naravno da je dozvoljeno da u dom za stare korisnici donesu i svoje ćebe, ono ćebe koje obožavaju, ispod kojeg se osećaju sigurno. To je obično ono ćebe koje koriste godinama i koje ih jednostavno podseća na nešto, a pre svega na sopstveni dom. Sasvim je u redu da korisnici ponesu i svoj jastuk ili svoju posteljinu, ukoliko im to prija. Opet napominjemo da sve to postoji u domu za stare, ali da je i te kako dozvoljeno da korisnici ponesu to od kuće, zato što će tako da se bolje prilagode novim uslovima. Ako korisnici nisu vezani za jastuke, posteljinu, prekrivače, ćebe, naravno da to ne moraju da ponesu, ali treba da znate da postoji mogućnost i da vam niko neće praviti problem zbog toga.

Kućne ljubimce

Ukoliko je dom za stare u tom smislu toliko otvoren, onda će biti dozvoljeno korisnicima da sa sobom povedu i svoje kućne ljubimce. Ukoliko su vaši roditelji ili rođaci, koje želite da smestite u dom prilično vezani za kućne ljubimce, onda treba da potražite dom za stare koji to i omogućava. Na taj način pokazaćete vašim najbližima da im želite samo najbolje. Njima će to mnogo značiti jer jednu od najvrednijih stvari mogu da ponesu sa sobom, jednu od stvari za koju su i te kako vezani i jednu od stvari koja će biti uz njih kada god im bude bilo teško ili kada god im neko od vas najbližih bude nedostajao u određenim trenucima.