16
авг

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O VIDEO NADZORU NA JEDNOM MESTU

Napredak tehnologije i razvoj svih grana industrije u svetu doprineo je tome da današnji modran način žvota ne možemo da zamislimo bez nekih stvari koje ranije nisu ni postojale. Jedna od stvari koja se javila prvi put pre tridesetak godina, ali koja kontinuirano nastavlja da se usavršava i prilagođava savremenom vremenu jeste sistem video nadzora. 

On nudi osećaj sigurnosti i bezbednosti na pravom mestu, čuvajući imovinu i lični osećaj mira, a dokazane su njegove brojne prednosti i benefiti. 

Kako je sa pravne strane ovaj sistem kod nas regulisan, koja je cena video nadzora, kao i šta to treba da znate o ugradnji i održavanju pročitajte u nastavku teksta.

ZAKONSKA REGULATIVA

Na početku treba definisati ključne pojmove. Sistem video obezbeđenja je onaj koji se koristi u bezbedonosne svrhe pre svega, a sastoji se od kamera i snimača. Danas su najčešće korišćenje analogne i IP kamere, i mogu biti statične i pokretne. Od toga šta izaberete zavisiće i cena video nadzora. 

Treba razlikovati javne kamere kojih ima po gradskim ulicama koje snimaju prekršaje kao i one koje se nalaze na presretačima na autoputevima. Od onih koje koristimo u privatne svrhe obezeđivanja domova, vikendica, poslovnih prostora itd. osnovna svrha i namena je svuda ista – da se poveća bezbednost i sigurnost što daje veću kontrolu u realnom vremenu. 

Može se reći da javne ustanove, privatne firme i skladišta, stambene zgrade i tome slično, u ovoj oblasti regulišu dva zakona: Zakon o zaštiti podataka ličnosti i Zakon o privatnom obezbeđenju. 

Prvi je važan zbog čuvanja snimljenih podataka i njihovoj upotrebi u objektima kao što su zgrade, radna mesta i tome slično, a u smislu privatnosti. Drugi je važan jer reguliše procedure za osnivanje i licenciranje firmi koje se bave ovim poslom, ali i zakonskim odredbama koje moraju biti ispunjene da bi sistem radio po definisanim pravilima. 

UGRADNJA – ŠTA JE BITNO DA ZNATE?

Snimanje, skladištenje snimljenog sadržaja i svrsishodan i blagovremen prikaz zabeleženog – tri su ključne komponente koje su važne. Ceo sistem je mnogo složeniji i čini ga nekoliko uređaja. Zato je u odnosu na gornje tri komponente i objekat ili prostor koji želite da pokrijete kamerama bitno da odaberete najbolju opciju. Na to utiče i nivo budžetskih sredstava odvojen u te svrhe, odnosno cena video nadzora koju ste spremni da platite za ono što ćete njime dobiti. 

Da bi sve radilo kako treba i bile ispoštovane gore pomenute odredbe Zakona onda za ovaj posao treba angažovati licenciranu firmu koja se tim poslovima i bavi. Montaža i ugradnja mogu biti za spoljni ili unutrašnji prostor. 

Stručnjaci bi trebalo da ovaj posao obavljaju po pravilima struke, poštujući zakone i uputstva koja je proizvođač predvideo. Dolaze na adresu i vrše montažu odabranog materijala. 

VIDEO NADZOR CENA

U zavisnosti od opredeljenja i odabira sistema video nadzora cena će varirati. Već je pomenuto šta sve može uticati na krajnju računicu, ali je uvek najbolje da se kod izabrane agencije raspitate detaljno o svim stvarima. 

Prosečna cena video nadzora sa ugradnjom za prosečne veličine prostora kreće se od 250 do 500 evra.