17
окт

Tuš kabina ili kada – Šta izabrati?

Prilikom opremanja ili renoviranja kupatila, kao prvo pitanje postavlja se ovo: Tuš kabina ili kada? Odgovor na ovo pitanje u mnogome odredjuje tok opremanja ili renoviranja i raspored kupatilskih elemenata. Najidealniji odgovor na ovo pitanje je: kada i tuš kabina. Medjutim, od dimenzija prostora i finansijske mogućnosti zavisi da li postoje realni uslovi da kupatilo bude opremljeno i kadom i tuš kabinom. Uglavnom moramo da se opredelimo za jedno ili drugo, od dimenzija prostora, isplativosti i navika ukućana zavisi da li će izbor pasti na kadu ili tuš kabinu.

Prednosti kade u kupatilu

Kada biramo kadu, vodimo se mislima o kupanju, opuštanju i uživanju koje kada nudi, medjutim, vrlo retko se dešava da možemo da odvojimo tih pola sata vremena za opuštanje i uživanje u kadi, uglavnom je koristimo isključivo za tuširanje, za koje i nije neophodna kada, mnogo je praktičnije istuširati se u tuš kabini. Ima onih koji kadu ugradjuju kao ukras u kupatilu, a tržište je danas tako bogato različitim modelima tih luksuznih kada od kojih prosto zastaje dah. Posebno su u trendu kade sa dodatnom opremom, kao što je stalak za čitanje knjiga dok se opuštate u toploj kupki, kao i dodatna led svetla kako bi to čitanje bilo prijatnije. Ovakve kade imaju neki poseban šarm, ali je, nažalost, mali broj onih koji mogu i imaju vremena da svakodnevno uživaju u tom luksuzu. Verovatno ste u nekim časopisima sa temom opremanje doma videli ovako luksuzne kade, često u spavaćim sobama, one su uglavnom hidromasažne, po pravilu se ne zidaju, zbog sistema koji može da se popravi ili zaprlja, već su ogradjene panelima, koji deluju vrlo moderno, ali se i lako skidaju za potrebe popravke ili čišćenja hidromasažnog sistema.

Zašto je tuš kabina pravi izbor?

Brz tempo života dovodi do toga da jedva ugrabimo vreme za tuširanje, to je razlog zbog koga se uglavnom odlučujemo za tuš kabinu, ona je pravi izbor za kupatilo savremenog čoveka, zato što je tuširanje mnogo komotnije u tuš kabini nego u kadi, zauzimaju manje prostora u kupatilu od kade, pa je iz tog razloga ekonomičnije rešenje u prostoru. U dno tuš kabine se postavlja kadica ili se taj prostor zida pločicama. Kada je reč o kadicama, one se mogu naći u dimanzijama 80×80, pa do 160×90, a mogu biti pravilnog i ovalnog oblika. Prave se od različitih materijala, a najčešći materijal je akril i keramika, mada se mogu naći i od plastike, one su jeftinije, ali su lošeg kvaliteta. Ukoliko je tuš kabina bez kadice, onda se u tuš kabini postavljaju pločice koje su u nivou poda celog kupatila, sa malim padom za odvod vode iz kabine. Poslednji trendovi u ponudi tuš kabina su sa hidromasažnim sistemima koji se najčešće postavljaju na zid kupatila, ali mogu biti i integrisani u zid tuš kabine. Hidromasažne tuš kabine su poslednja reč tehnike, vrlo su luksuzne, pa je takva tuš kabina svakako pravi izbor, investicija zbog koje se niko neće pokajati, već će sigurno sa njom biti zadovoljan.