18
окт

DA LI JE VAŠ LAPTOP SPREMAN ZA ZAMENU?

Kada laptop prestaje da reaguje na komande koje mu zadate, počinje da vas ometa u radu ili je jednostavno prespor, jednostavno je vreme za novi. Znači da mu je životni vek dotrajao i jednostavno nema te popravke koja će mu pomoći, a da pritom ne košta koliko i nov laptop. Želite da znate da li je vreme kupite nov laptop?

Da li vaš laptop presporo radi, pokreće se i reaguje?

Laptop postaje prespor? Pregreva se? Ima probleme sa hardverom? Zastareli softver vas ne štiti od virusa? Ili mu je baterija jednostavno oslabila? Ovo su samo neki od problema sa kojima možete da se suočite kada je vašem uredjaju vreme za zamenu.

Ukoliko vašem uredjaju treba duže od dva minuta da se pokrene to je verovatno znak da koristi hard disk sa pokretnim delovima koji je znatno sporiji od SSD diskova koji koriste novi laptopovi. Još jedan od razloga zbog kojih vaš uredjaj može biti usporen je jer mu je hard disk skoro pun ili nemate dovoljnoRAM memorije, u svakom slučaju vaš uredjaj nema dovoljno prostora za rad.

Da li se vaš laptop pregreva?

Laptopovi dolaze sa ugradjenom ventilacijom koja pomaže da se održi normalna temperatura uredjaja. Ukoliko povremeno čujete kako ventilacija radi to znači da se vaš uredjaj muči i radi dvostruko da bi se ohladio. Vremenom se u ventilatorima skuplja prašina i oni se troše a rezultat toga je pregrevanje uredjaja. Pregrevanje moželoše uticati na druge komponente uredjaja i time ga oštetiti, što će kasnije rezultirati sitne greške i probleme.

Imate li pokvaren ili polomljen hardver?

U slučaju napuklog ekrana ili tastature koja ne reaguje, možete to rešiti povezivanjem dodatnog monitora ili tastature. Medjutim laptop automatski gubi svoju funkcionalnost. Popravka ovakvih kvarova je vrlo skupa sto dovodi do zključka da je isplativije jednostavno kupiti novi uredjaj.

Da li je softver vašeg uredjaja previše zastareo?

Ako vaš uredjaj koristi stariju verziju operativnog sistema važno je da znate da oni vremenom prestaju da primaju bezbednosna ažuriranja. Što vas dovodi u rizik od sajber napada, procurenja vaših ličih podataka i slično. Preko 100 miliona računara koriste upravo takve softvere, što dalje znači da je jako veliki broj ljudi u opasnosti od upravo istih sajber napada.

Slaba baterija na vašem računaru vas ograničava pri njegovoj upotrebi.

Maksimalni kapacitet baterije se smanjuje svaki put kada punite svoj uredjaj. Ranije je baterija vašeg laptopa izdržavala i po nekoliko sati ali sada to nije slučaj, zar ne? Više ne možete da koristite svoj uredjaj bez konstantne upotrebe punjača? To je znak da je baterija dotrajala, a samim tim i vaš uredjaj.

E ponuda kao pomoć pri kupovini vašeg novog uredjaja.

Kada se odlučite za kupovinu novog laptopa, odredite svoj budzet i model koji želite od velike pomoći vam može biti sajt Eponuda, koji će vam pokazati veliki broj prodavnica u kojima možete da kupite željeni uredjaj. E ponuda je jako praktična i može vam uštedeti vreme, kako ne biste ceo dan potrošili šetajući se po radnjama i uporedjujući.