22
јул

Vodič kroz Skadarliju, šta pruža Beograd?

Beograd pruža mnogobrojne mogućnosti užitka u hrani i piću. Daleko je poznato da je Skadarlija nezaobilazan deo srpske prestonice. Njena popularnost datira još iz XIX veka, jer je na odličnoj lokaciji, a u nju su prvobitno dolazile poznate ličnosti iz sveta umetnosti. Tradicija se očuvala, a danas Skadarliju posećuju sve generacije najraznovrsnijih muzičkih ukusa.

Moderno doba je donelo i proširenje ponude širom grada. Stoga, današnji najpopularniji deo prestonice pruža različite ambijente i menije i vinske karte. Ugostitelji su se odlučili da li će njihova kuhinja biti tradicionalna domaća ili internacionalna, egzotična itd. Ono što je najbitnije jeste da svi posluju pod istom parolom, a to je da gosti moraju da osete kvalitet i duh objekta.

Tradicionalni restorani

Kafane i restorani sa dugom tradiciojom, obično čuvaju elemente kariranih stolnjaka, prigušenih svetala i narodne pesme. Veći deo populacije dolazi i kako bi uživao u piću. Pored domaćih rakija i vina, Skadarlija nudi i narodna jela. Kuhinje u srcu grada bez domaćih načina pripreme nisu zamislive. Gurmani su svakako česti gosti u skadarlijskim kafanama, kao što su Tri šešira, Ima dana ili Zlatni bokal. Posetioci u njima mogu uživati u mesu, domaćih životinja kako i divljači.

Meso je ukusno, spremano na tradicionalan način, ali u pripremi vrhunskih kuvara. Čorbe i supe su stalni deo obroka. Junetina, svinjetina, piletina, obično se sprema sa raznim vrstama domaćih sireva, uz obaveznu salatu (srpsku, šopsku, grčku). Restorani, kao što je Ima dana, neguju stari duh kafanskog života, ali takođe i organizuju tematske večeri, tako što ugošćavaju razne muzičare, recitatore, glumce koji imaju nastup dok publika može da uživa u kvalitetnoj hrani.

Jutarnja varijanta

Retko se priča o mogućnostima uživanja u ambijentima, a da je van konteksta noćnog provoda. Skadarlija je idealno mesto za popiti jutarnju kafu i doručkovati lagan, a kvalitetan doručak. Nekada je jutarnji ritual kupovine novina, isčitavanje uz jutarnju kafu u kafani, pa odlazak na obližnju pijacu bilo podrazumevano samo za starije ljude. Danas, mlađi ljudi odlaze na jutarnju kafu u Skadarliju, doduše učestalije u modernije kafiće i pabove kao što su bar Familija zbog svoje odlične lokacije, sa lepim pogledom.

A ko preferira kafu uz doručak, odlična lokacija jeste Mali Vrabac zbog svoje opuštajuće bašte u kojoj se može naručiti tradicionalan srpski doručak, gibanica sa sirom, kajmaka, ajvara, svinjske pečenice, duvan čvaraka. Sa druge strane, ko voli drugačiji doručak, može naručiti tzv. zdrav doručak sa tunjevinom, rukolom, čeri paradajzom i maslinama.Tako da, ako se nekad i ujutru zapitate gde jesti u Beogradu, Skadarlija je uvek odlično rešenje za rezervacju stola.

Moderniji barovi

Pored jutarnjih kafa u starim kafanama, omladina često posećuje od jutra do mraka modern barove, kao što je Red Bar. Njegova čar, kao i ostalih barova, jeste u tome što je velike kvadrature i što prima ogroman broj gostiju, za stolovima ili šankom. Muzika je uglavnom modernija, elektronska u ovakvim mestima i mesto je često primamljivo mlađim grupama ljudi koji dođu iz inostranstva. a posetioci mogu uživati u razgovoru, dobroj žurci i raznim specijalitetima kada govorimo o piću.

Kako bi što više uživali u hedonizmu, turisti imaju mogućnost da iznajme luksuzne i prijatne apartmane u samom srcu grada, što bi upotpunilo užitak, a poznato je da su veliki pesnici kao što su Đura Jakšić i Tin Ujević, živeli u ovoj ulici i svakodnevno posećivali mesta ispijajući kafe, vino i uživajući u hrani koju su nudili restorani koji i dan danas postoje na istom mestu.

Skadarlija, glavna ulica za provod i hedonizam u Beogradu je prepuna raznovrsnih sadržaja koje je nemoguće zaobići bilo da li ste Beograđani ili ne. U njoj se oseća savršen balans tradicije i modernog života tokom čitava 24 časa, a različiti načini provoda i stilovi života koegzistiraju čineći jednu kulturnu celinu.