17
мар

Vraćamo se starim navikama, torbe i cegeri ponovo aktuelni

Jeftina proizvodnja, jednostavna distribucija i jednokratna upotreba plastičnih kesa iznedrila je ogromne količine ovih vrsta „pomoćnika“ u nošenju stvari u našoj zemlji. Njihova univerzalna upotreba i rasprostranjenost rezultirala je velikom talogu na deponijama, a činjenica je da se vrlo teško razlažu nakon korišćenja.

Plastične kese važe za ekološki neprihvatljive, pa postoje veliki napori da se potpuno izbace iz upotrebe. Prvenstveno je to bio pokušaj smanjenja distribucije njihovom naplatom u radnjama, a danas su u pojedinim mestima potpuno zabranjene, uz novčanu kaznu u slučaju kršenja zakonskih odredbi.

Karakteristike plastičnih kesa

Mnogi se pitaju zašto je danas izražena težnja da se zabrani upotreba plastičnih kesa, kada se godinama i decenijama unazad koriste u velikim količinama. Prvenstveno, radi se o veštačkom materijalu koji izrazito narušava čistoću životne sredine, pa je neophodno smanjenje i potpuno iskorenjenje upotrebe. Pored toga, one su jednokratno rešenje, koje brzo gubi svojstva i završi kao otpad, koji se ne može reciklirati. Za više od polovine ukupnog broja kesa, smanjena je upotreba njihovom naplatom. Cilj je čišćenje naše zemlje od plastike, koja se teško razlaže i nema mogućnost ponovne upotrebe i gomila se u vidu nepotrebnog materijala. Umesto toga, papirne kese, cegeri i torbe imaju opravdanu proizvodnju i mogu se kreirati od recikliranih materijala koji ne narušavaju životnu sredinu, što plastične kese prepušta zaboravu. 

Papirne kese – svakodnevna upotreba

Za razliku od plastičnih, ulažu se napori da u prodavnicama dominiraju reklamne papirne kese koji izmedju ostalog služe i kao reklamni materijal. One su prihvatljive u pogledu ekoloških standarda, i ujedno mogu biti značajan promo materijal za firme. Reklamne papirne kese odličan su vid promocije preduzeća, pružaju korisnost za kupce i potrošače i mogu se koristiti više od jedanput, u zavisnosti od oblika, dimenzija i namene. Daju pozitivnu sliku o firmama koje ih koriste da vode računa o posledicama svojih aktivnosti i teže da koriste reciklirane materijale, tačnije da „misle zeleno“ u svrhu zaštite prirode. 

Cegeri i torbe – višekratna upotreba

Rešenje koje je idealno u pogledu funkcionalnosti i promocije istovremeno jesu reklamni cegeri i torbe. Oni se izrađuju od čvrstih materijala, često u procesu reciklaže. Čuvaju životnu sredinu, daju pozitivnu usmenu propagandu da preduzeća vode računa o prirodi i realizuju društveno odgovorno poslovanje. Takođe, funkcionalnost je najveća u poređenju sa svim drugim vrstama kesa, jer se mogu koristiti trajno – kao torbe, u prodavnicama, tokom izlaska, dodate uz drugi promo materijal i u drugim povodima. 

Reklamni cegeri i torbe pogodni su za štampu, pa su važan promo materijal za preduzeća – sa sobom često nose ilustracije, logotipe, važne poruke i druge elemente njihove misije ili vizije. I za štampu se podrazumeva da je ekološki realizovana, bilo kao sito tehnika ili preslikavanje. Posebno je značajno to što su troškovno opravdani, pa su reklamni cegeri i torbe vrlo jeftini kada se poručuju veće količine. U te svrhe, firme ih dele i uz drugi promo materijal, na događajima, sajmovima, kongresima i prezentacijama. Veliki izbor reklamnog materijala, uključujući i reklamne cegere i torbe možete pronaći u Zeppelin, specijalizovanoj firmi za proizvodnju reklamnog materijala.

Zamena plastičnih kesa je u toku i u našoj zemlji. Sve više ih iskorenjuju papirne kese, cegeri i reklamne torbe, koje imaju mnogo prednosti u pogledu procesa proizvodnje, upotrebe i mogućnosti recikliranja. Zato, cilj je da svest potrošača, kao i samih proizvođača i prodavaca bude maksimalno usmerena ka novim vrstama kesa i torbi od biorazgradivih materijala, jer svako od nas može da daje doprinos zaštiti životne sredine.