20
мар

Zašto je važno odabrati adekvatnu auto školu

Polaganje za B kategoriju često je za mnoge vozače početnike veoma stresno. Obukva vozača u auto školama započinje prvo pripremanjem teorijskog dela, a onda se prelazi i na časove vožnje. Nije važno da li je u pitanju polaganje za B kategoriju ili polažete za C, trebalo bi da znate da se prvo polaže teorijski deo, pa se tek onda prelazi na praktični ispit.

Prilikom polaganja praktičnog dela stručna komisija prati i analizira svaki vaš pokret, a zatim utvrđuje da li ste spremni, kompetentni i sposobni da dobijete vozačku dozvolu.

Kada je polaganje za B kategoriju u pitanju, istraživanja su pokazala da tek nešto više od polovine kandidata iz prvog puta položi praktični deo. Taj procenat je manji za polaganje za C kategoriju, pa se zato posebno priprema obuka vozača za sve one koji polažu za teretna vozila.

Čak i ako se desi da prvi put padnete, nemojte da odustajete. Važno je da budete uporni i sigurni smo da rezultati neće izostati.

Saveti za polaganje vozačkog ispita iz prvog puta

Svi kandidati koji padnu prvi put praktični deo uglavnom pogreše zbog dela gradiva koji nisu na času dobro naučili ili na koji se nisu vratili da ponove. Ima kandidata koji tokom polaganja vozačkog ispita ne mogu da savladaju tremu, pa im ni najbolja obuka vozača tada ne pomaže, jer trema čini svoje.

Tokom obuke budite obarzivi i uoporedo sa časovima pripremajte i teorijski deo. Pošto teorija ima mnogo pitanja, ne ostavljajte sve za poslednji dan. Zaboravite kampanjsko učenje i redovno obnavljajte gradivo.

Tako ćete na dan polaganja biti potpuno spremni, a vađe znanje će biti potpuno utemeljeno. Na taj način ni sam test vam neće biti stresan, jer sve mnogo lakše ide ako ste sigurni u sebe. To isto važi i za praktični deo. Prilikom polaganja za B kategoriju neophodno je da se usredsredite na sve savete koje vam je na časovima instruktor rekao i onda nema razloga za brigu. Najčešće greške će biti svedene na minimum ili ih uopšte neće ni biti.

Naspavajte se pred polaganje vozačkog ispita

Kada niste potpuno naspavani i odmorni, kocentracija vam je slabija, a mogućnost da pogrešite se povećava. Zato se pred samo polaganje dobro odmorite i naspavajte. Nema potrebe da poslednju noć mozak punite informacijama, jer dan pred vozački ispit treba da vam posluži za odmor i relaksaciju. Potrudite se da ne razmišljate o tome šta vas očekuje i da li ćete odgovoriti na sve zahteve komisije tokom praktičnog dela ispita, a najbolje bi bilo da se uoči polaganja bavite nekim drugim aktivnostima.

Budite sigurni u svoje znanje!

Prvi utisak koji ostavite na stručnu komisiju izuzetno je važan. Pokažite im da ste sigurni u svoje znanje, jer tako ćete se i sami bolje osećati. Fokusirajte se na zadatke koje vam komisija zadaje, a posebno obratite pažnju na svoje ponašanje. Ako pokažete zainteresovanost, smirenost i posvećenost, a uz to i dobro vozite i odlično se snalazite u saobraćaju sigurni smo da će i komisija to videti i biti zadovoljna vašom vožnjom. Srećno!