20
мар

Pre nego što započnete saradnju, proverite sa kim imate posla. Evo kako da proverite poslovanje neke firme

Ukoliko su nam iz bilo kog razloga potrebni podaci o poslovanju neke firme, do takvih informacija mozemo doci na razlicete nacine zahvaljujuci internetu, a da pritom ne moramo odlaziti bilo gde ili gubiti dragoceno vreme. Danas u Srbiji postoji dosta razlicitih i mozemo reci sasvim pouzdanih izvora takvih informacija. Odakle poceti svoju pretragu?

Osnovne podatke o nekoj firmi kao sto su sediste, vlasnicki odnosi, bonitetna ocjena, broj zaposlenih mozemo dobiti potpuno besplatno putem javno dostupnih i otvorenih baza podataka. Ono sto je najvaznije jeste da su  podaci koje cemo na ovaj nacin prikupiti sasvim pouzdani.

SAJT AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE KAO JEDAN OD IZVORA PODATAKA ZA PROVERU NEKE FIRME

Svakako jedan od najzastupljenih, najpouzdanijih i opsterihvacenih nacina pretrage podataka je preko sajta Agencije za privrededne registre. Svi podaci su centralizovani.

Sta je to Agencija za privredne registre?

Bilo da pretražujete firme u Hrvatskoj, Srbiji Crnoj Gori svaka država ima agencije koje se bave privrednim subjektima.

Tako na primer agencija za privredne registre u Srbiji koja je osnovana 2004. godine, kao deo reformi u oblasti registracije privrednih subjekat, sve u cilju olaksanja aktivnosti oko otvaranja i zatvaranja preduzeca. Sve to rezultiralo je i velikim smanjivanjem administrativnih prepreka ( to se pre svega odnosi na obim potrebne dokumentacije, odlazenje u nadlezene institucije kao bismo prikupili sve ono sto nam je potrebno, itd.). 

Agencija za prvredne registre ima status pravnog lica, i predstavlja potpuno besplatnu i veoma obimnu bazu podataka. Naime, na sajtu Agencije podaci su rezvrstani u vise registara, a samo neki od njih su Privredni subjekti, Preduzetnici, Finansijski izvestaji, Turizam, Gradjevinske dozvole i jos mnogo toga sto mozemo odabrati ulaskom na sajt i odabirom opcije Registri.

Odabirom opcije Pretraga na sajtu Agencije otvorice nam se polje Objedinjena pretgara, koje sadrzi opciju pretrage preko Maticnog broja ili Poslovnog imena, pri cemu imamo opciju pretrage svih pravnih lica, ili pretragu mozemo ograniciti odabirom odredjenog pravnog lica iz padajuceg menija (preduzetnik, udruzenje, privredna drustva itd.). Ono sto je mozda i najvaznije, jeste da prilikom pretrage unesemo sto precizijnije podatke o pravnom licu cije podatke zelimo da saznamo, jer na taj nacin smanjujemo broj ponudjenih opcija i suzavamo pretragu. Dakle da rezimiramo, na sajtu www.apr.gov.rs svakako mozemo zapoceti svoju pretragu i to bez ikakvih posebnih ogranicenja.

SAJT PORESKE UPRAVE 

Jos jedan od nacina provere poslovanja neke firme jeste preko sajta Poreske uprave na adresi www.poreskauprava.gov.rs. Na linku pravna lica/pdv, mozemo pronaci podatke o tome da li je subjekt koji nas interesuje obveznik poreza na dodatnu vrednost – PDV, ili ne. 

Navedeni sajtovi samo su neki od onih na preko kojih mozemo doci do informacija koje nam mogu biti dragocene, a do kojih bismo svakako teze dosli bez postojanja ovih i slicnih baza podataka, koje u otvorene, javno dostupne i besplatne i koje nam mogu posluziti kao osnov i polazna tacka pretrage.

Sve sto nam je potrebno jeste da se udobno smestimo ispred svog racunara, i u udobnosti svog doma ili kancelarije, bez izgubljenog vremena za odlazak u nadlezne institucije zapocnemo svoju pretragu.Na osnovu podataka koje budemo sakupili na ovaj nacin, mozemo napraviti rezime onoga sto smo saznali i stvorit jasnu sliku onoga sto nas interesuje.