23
сеп

Za božanski izgled zuba, tu su viniri

Lepota je od antičkih vremena bila povezana i sa unutrašnjim i sa spoljašnjim izgledom. Kada kažemo da neko izgleda kao bog, to znači da su ispoštovani svi principi one antičke lepote, odnosno sklada u proporcijama i sklada unutrašnjeg i spoljašnjeg bića.

Idealne mere se takođe tiču i simetrije, o čemu govore mnoga istraživanja u pogledu određivanja ljudske lepote. Pa da se zadržimo na jednom važnom činiocu izgleda svakog čoveka, a koji je u vezi sa božanskim – a to su viniri.

Šta su viniri i otkud taj naziv

Viniri su naziv koji se koristi za veštačke navlake za zube, čiji je cilj da se prikriju manji nedostaci zuba i da se postigne blistavost i savršen osmeh. Pored tog naziva, često se susreću i termini fasete i ljuspe, koji su možda i bliže poznati. Ali upravo je prvi naziv bio viniri kada se se pojavili i kod nas. O čemu je zapravo reč? Ova vrsta estetske intervencije na zubima došla je iz glumačkog sveta, i to iz Holivuda, gde se u drugoj polovini prošlog veka, sa procvatom filmske industrije, javila potreba da glumci izgledaju što lepše. Naziv viniri u vezi je sa boginjom lepote Venerom, a lepota je neizostavni deo za mnoge glumce, pevače i brojne javne ličnosti. Zato i mnoge stomatološke ordinacije postaju mesto gde se javne ličnosti često pojavljuju da bi preko noći došle do lepšeg izgleda. Da pojasnimo da ovo „preko noći“ nije u negativnom kontekstu, nego da se naglasi da je procedura jednostavna i brza, ujedno i kvalitetna i trajna, te otuda popularnost vinira kao načina da se ostvari holivudski osmeh.

Pre svega estetska intervencija

Ugradnja vinira se vrši najčešće iz estetskih razloga, i malo je toga na šta ove navlake funkcionalno utiču. Doduše, postavljanje vinira zbog, recimo, manjih razmaka između zuba, može uticati na to da se hrana manje zaglavljuje pa da se smanji šansa da dođe do karijesa. Takođe, kada se postave, viniri mogu učiniti nevidljivim neke manje nedostatke u pogledu boje zuba i eventualno okrnjenosti i neujednačenosti. U stomatologiji ne postoji brži način da se postignu savršeni zubi od ugradnje ovih navlaka, i zato je jedna od najtraženijih estetskih intervencija.

Uslovi za postavljanje vinira    

Specifična strana gradnje vinira jeste to što se oni ne mogu ugraditi u svakoj situaciji. Što ne znači da ne postoji rešenje ni kada su zubi u prilično lošem stanju. Da bi se viniri ugradili, potrebno je da su zubi zdravi, da nisu mnogo okrnjeni i da imaju jačinu, kao i jak koren, koji može izdržati brušenje koje prethodi postavljanju navlaka. Takođe, zagrižaj veoma utiče na održivost vinira, te ako je on u velikoj meri nepravilan, kada bi se viniri postavili, dolazilo bi do prevelikog opterećenja, oštećenja gleđi, i do toga da viniri spadnu. Kod tih situacija kada su nedostaci veći, pre se preporučuje ugradnja krunica, mostova i implantata (naročito kada neki zub nedostaje). Ukoliko niste zadovoljni veličinom i ujednačenošću zuba, kao ni njihovom bojom i blistavošću, a suštinski su vam zubi zdravi i očuvani, ugradnja ovih navlaka od porcelana ili cirkonijuma je pravi izbor.