20
феб

3 neophodna alata za obradu drveta

Obrada drveta zahteva mnogo strpljenja, volje, preciznosti, ali i ljubavi. Od svih majstorskih poslova i zanata, bavljenje obradom drveta u bilo koje svrhe, a najviše kada govorimo o pravljenju nameštaja, drvenih predmeta, ovaj zahteva veliku posvećenost i zaljubljenost u sam rad. Iz tog razloga se često dogodi da osobe koje se upuštaju u ove poslove imaju podugačak spisak alata koji im je potreban kako bi sve pokrenuli. Od velikih mašina, preko sitnog alata, kao što su ručni alat, brusilice za drvo, spisak je zaista ogroman, a u samom startu sve to nije potrebno imati odmah.

Ne morate potrošiti čitavo bogatstvo u samom startu da biste postigli određene rezultate. Mnogo je važnije krenuti korak po korak i pametno odabrati nekoliko alata uz koje možete mnogo toga da uradite, bez dodavanja drugih, a onda da vremenom na osnovu potreba koje imate u radu uvećavate i alat i radionicu. U toj postavci, postoje sigurno 3 neophodna alata za obradu drveta koja će vam biti neophodna od samog početka.

Brusilice za drvo

Radionica za obradu drveta ne može da funkcioniše bez brusilice za drvo, to je jednostavno u današnjem vremenu nezamislivo. Brusilica za drvo se koristi za glačanje površine, za poliranje, brušenje u toku i na kraju radova, a u najvećoj meri, brusilica za drvo je među poslednjim potrebnim alatima u samom završnom procesu.

Ranije su se u ove potrebe koristile različite šmirgle, ali su odnosile mnogo vremena i snage, uz manji kvalitet rada. Brusilice za drvo vam omogućavaju da završni deo posla uradite precizno, perfektno i vrlo brzo, a sama cena ovog alata nije visoka, pa ne zahteva ogromna ulaganja, što je posebno važno kada ste na početku. Uz cirkular i brusilicu za drvo, postoji još jedan ručni alat koji je neophodan, jer omogućava preciznost u radu i izvođenje poslova koje je bez njega teško učiniti.

Cirkular – kružna testera za drvo

Na samom početku je vaoma važno da imate jedan ovakav ručni alat koji će vam pomoći u brojnim pripremnim poslovima. Naravno, postoje ručne testere, ali brzina rada i njihova preciznost ne mogu da se mere sa postojanjem cirkulara. Uz korišćenje lenjira za vođenje kružna testera vam omogućava dosta, od rezanja šper ploča, drugih materijala pločastih, pa sve do podužnih rezova. Ako se razmišljate o tome koji je prvi ručni alat ove vrste koji je potrebno uneti u radionicu, onda je to bez sumnje cirkular namenjen ovim poslovima.

Ubodna testera za drvo

Baš kao što brusilica za drvo omogućava veoma brzo, a precizno brušenje, glačanje i poliranje površine, tako ubodne testere omogućavaju majstorima da ostvare zakrivljene oblike u drvetu, da naprave savršene pkružne poteze ili da režu i oblikuju uglove i ćoškove. Postoji tračna testera koja je dosta preciznija, ali ako ste početnik ubodna je mnogo bolja opcija, jer ćete uz pomoć nje moći lakše da se naviknete na ovu vrstu alata i rada na njemu, dok je tračna više predviđena za rad profesionalaca i osoba koje su već dugo u samom poslu. Svi drugi alati, a može ih imati kompletna prodavnica, dolaze redom, vremenom, kada se naviknete na sam rad, kada uvidite šta vam je i zbog čega potrebno, ali i kada omogućite sebi dalja ulaganja.