22
феб

Šampon za rast kose – Da li ima efekta?

Neki ljudi imaju problema sa opadanjem i gubitkom kose. Kod nekih, ona ne raste onako kako bi trebalo, već se pojavljuje sporo i proređeno. Gubitak kose nekada može značiti nedostatak nekih vitamina ili minerala, ali i postojanje neke bolesti u organizmu.

Koji god problem da imate sa gubitkom kose, najbolje je da se konsultujete sa medicinskim radnikom. Na taj način ćete dobiti korisne savete u lečenju ovog problema. Pošto ima bezbroj faktora, koji mogu uticati na usporen rast kose, moraćete koristiti neke pomagače. Ako imate bilo kakve prepreke u puštanju kose, šampon za rast kose vam u tome može pomoći.

Kosa može imati usporen rast, ako je loše tretirate. Neredovnim češljanjem i puštanjem da se kosa zamrzi, pokidaćete pramenove, što će rezultirati slabijim i sporim rastom dlake.

Poznato je da kvalitet kose možete poboljšati zdravim namirnicama. Kosa će vam bolje rasti, ako u vašu ishranu uključite raznovrsne namirnice. Za kosu je posebno bitan vitamin B7 (biotin), kojeg možete pronaći u žumancetu, kvascu i žitaricama. Ako ne trošite namirnice bogate biotinom, onda bi trebalo da koristite suplemente, koji sadrže ovaj vitamin.

Kako postoji veliki broj različitih šampona namenjenih rastu kose, teško je izabrati onaj koji zaista deluje. Napravljeni su od sastojaka koji utiču na rast kose, ali treba paziti na njihov kvalitet. Zbog toga, obratite pažnju na to šta šampon za rast kose sadrži.

Sastojci u šamponu za rast kose

Kada koristite šampon za rast kose, bitno je da ga dobro utrljate u teme i masirate kožu glave. Na taj način ćete stimulisati kožu i povećati cirkulaciju, što će doprineti tome da hranljive materije idu direktno do dlake. Ovaj način pranja kose je dobar i za smanjivanje peruti, gljivica ili akni na koži glave. Oni štete zdravlju kose i kože glave i mogu ometati prirodan i zdrav rast kose.

Pokazalo se da su najbitniji sastojci za rast kose: biotin, niacin, cink i kofein. B vitamini, biotin i niacin, uobičajeni su sastojci u šamponima za rast kose. Oni utiču na zdravlje kože glave i kvalitet kose. Važni su za formiranje keratina, koji regeneriše i hrani kosu.

Cink se, osim u šamponima za rast kose, koristi kao sastojak za šampone protiv peruti. Ovaj vitamin pomaže i borbi protiv peruti i održava zdravu kožu glave, što direktno utiče na normalan rast kose. Kofein je koristan, jer leči oslabljeni koren kose.

Neki šamponi za rast kose sarže ketokonazol, koji je važan lek u borbi protiv gljivica. Gljivice mogu izazvati opadanje i gubitak kose, tako da je ketokonazol veoma koristan sastojak šampona za rast kose. Međutim, ukoliko ste osetljivi na antigljivične lekove, ketokonazol može izazvati neželjene efekte. Mogu se pojaviti: osip na koži, glavobolja, prevelika gustina kose, problematično suvo ili masno vlasište.

Sastojak šampona za rast kose može biti i minoksidil. To je lek koji se koristi u terapiji protiv opadanja kose.

Iako lekovi protiv opadanja kose mogu biti veoma delotvorni kada se dodaju u šampone, preporuka je da se koriste prirodni sastojci. Prirodni sastojci neguju prirodan i zdrav rast kose i iznutra i spolja. Ako se dodaju u šampone za rast kose, neće ostaviti nikakve neželjene efekte, kao što je to slučaj korišćenjem lekova.