24
дец

Želite urediti vašu garažu – napravite police za skladištenje alata i rezervnih delova

Gotovo svaki muškarac ima svoju garažu u čijem prostoru skladišti svoja “bogatstva”. Rezervni delovi za motore i automobile, električni alati, razna ulja, točkovi i mnoge druge stvari neretko su odložene unutar ovog prostora.

Ponekad ove sitnice preopterete površinu garaže čineći da slobodan prolaz bude onemogućen, a neočekivane prepreke mogu dovesti do slučajnih povreda. Zadatak vlasnika tada jeste da što bolje raspolaže površinom čineći je bezbednom, a to je moguće ugrađivanjem različitih polica za odlaganje stvari. 

Ove police, bilo da su viseće ili stone, mogu veoma jednostavno da se naprave sopstvenim rukama. Potrebno je odrediti ključni materijal za izradu, nacrtati šemu i pripremiti pomoćnu opremu i alate. 

Da li odabrati metal ili drvo za izradu garažnih polica

Tokom izrade drvenih polica, neophodno je koristiti za fiksiranje razne metalne elemente. Drvo kao zapaljiv materijal i osetljiv na vlagu, može da podleže truljenju i deformacijama. Drvenu građu nikako ne treba koristiti u veoma vlažnom prostoru garaže, niti onda kada polica treba trpeti značajna opterećenja. Posebno iverica ne podnosi težinu, mada se sa njom može veoma lako raditi. Ukoliko na vašoj polici ne planirate držati teške predmete, možete prednost dati hrastu, jasenu ili boru. Njihova instalacija biće jednostavna, a kako bi materijal imao što bolju izdrživost – možete ga zaštiti raznim antisepticima i premazima koji će sprečiti pojavu insekata, plesni i štetnih materija. 

Nasuprot drvetu, metal za izradu polica iako ima duži rok trajanja i može izdržati veću težinu, znatno je skuplji i teže ga je montirati. Vlaga i promenljiva temperature ne moraju uticati na njega zahvaljujući specijalnim sredstvima. Bez obzira da li ćete čuvati auto delove, ključeve, lopate ili neke druge predmete, rdja i korozija tada neće biti problem. Čak i one police fiksirane na zid biće sposobne da pretrpe značajna opterećenja. 

Koji god materijal da planirate odabrati za izradu garažnih polica, posebnu pažnju obratite na njihovu postavku. Najprikladnije je da police stoje pokraj ili na zidu koji je udaljen od ulaza. Na taj način, prostor garaže biće rasterećen i izgledati prikladno.

Šta vam je potrebno od alata i pomoćnih materijala

Zavisno od toga da li ste odabrali drvenu građu ili metal, za izradu police biće vam potrebi razni pričvršćivači, daske ili lim, cevi ili metalni uglovi, vijci, ekseri, tipli, L profil za police, ali i merni alat, odvijač, testera za drvo ili metal i brusilica.

L profil za police – sofisticiran i funkcionalan

Za montažu sasvim je prikladno koristiti L profil za police sklopivog tipa. Uz pomoć vijaka možete ih pričvrstiti na bilo koju visinu zida. Aluminijumski profil za drvenu građu ili metal biće korisni i održivi deo dizajna. L profil za police idealan je i kada je u pitanju moderni dizajn i naglašavanje lepote materijala uz pomoć geometrijskih oblika i sofisticiranih linija. S obzirom da omogućava brzu montažu polica, L profil osigurava i funkcionalnost. Uz kupovinu ovog visoko-kvalitetnog profila imaćete trajnu opciju za skladištenje rezervnih alata i potrošnog materijala. 

Od procesa montaže do opremljenosti i reda

Sama izrada police počinje sečenjem drvene građe ili lima prema željenoj veličini, a zatim brušenju delova. Metalni uglovi montiraju se na nosače L profila sa vijcima i odvijačem, a onda se pričvršćuju horizontalni elementi poput šipki u cilju stvaranja čvrste podloge. U završnoj fazi može se naneti specijalno sredstvo protiv rđe ili lak što će vašu policu učiniti spremnom za velike komplete alata, guma i svih drugih predmeta. Prilagodivši garažu vašim potrebama, možete zaboraviti na haos, slučajne nesreće i uživati u potpuno opremljenim policama na kojima sve ima svoje vidno mesto.