14
дец

40. nedelja trudnoće – kraj vašeg devetog meseca

Čestitamo! Sada ste 40. nedelja trudnoće i došli ste do kraja devetog meseca vaše trudnoće. 40. nedelja trudnoće sa sobom nosi osećanje radosti jer ćete napokon upoznati vašu bubu ali i osećaj zabrinutosti i straha od predstojećeg porođaja kao i od nove uloge koja je pred vama – uloge mame. Takođe, tu je i osećaj težine, natečenih nogu, otežanog kretanja i drugih simptoma koji su karakteristični za poslednje nedelje trudnoće. Zbog toga vam predlažemo da 40. nedelju trudnoće iskoristite za razgovor sa dragim, bliskim osobama ili sa psihologom jer razgovor često može pomoći u otklanjanju nekih od strahova. Zatim, razgovarajte sa svojim lekarom. Napravite spisak pitanja i nedoumica koje vas brinu. Doktor je tu za vas sa velikim iskustvom i znanjem i moći će da vam pružiti podršku, da vas informiše i otkloniti sve nedoumica koje imate. I ne zaboravite, nema glupih pitanja. Svako pitanje koje imate je pravo i značajno. 

U 40. nedelji trudnoće opustite se uz omiljene aktivnosti

40. nedelja trudnoće se često definiše kao najduža nedelja trudnoće jer svaki dan provodite u isčekivanju termina porođaja i tog veličansvenog događaja – rođenja vašeg deteta. Kako biste prekratili vreme do vašeg porođaja, iskoristite 40. nedelju trudnoće da sebi ugađate i neka vam drugi ugađaju. Radite stvari koje vas opuštaju i prikupljajte energiju za predstojeće dane. Čitajte omiljene knjige, gledajte popularne serije i filmove, slušajte muziku, šetajte, meditirajte ili uživajte u nekoj drugoj aktivnosti koja vam prija. Pored toga, ne zaboravite da smanjite broj iscrpnih, dugih telefonskih razgovora i znatiželjnih pitanja i prepustite se samo stvarima koje vam donose mentalnu i emotivnu smirenost i snagu, koja je veoma značajna tokom porođaja i u danima nakon njega. 

Takođe, tokom 40. nedelje trudnoće potrebno je da vodite računa o ishrani. Jedite laganu hranu, bogatu vitaminima i hranljivim materijama. Uzimajete manje porcije nekoliko puta na dan, izbegavajte velike količine šećera i masti, ali možete počastiti sebe nekim slatkišem. Ne zaboravite da unosite velike količine tečnosti koja je potrebna kako vašem organizmu, tako i organizmu vaše bebe. 

Vaša beba u 40. nedelji trudnoće

U 40. nedelji trudnoće vaša beba je potpuno spremna da se rodi i upozna sa spoljnim svetom. Prosečna težina bebe pri rođenju je 3500 grama a prosečna dužina je 51 cm. Ipak, ne zaboravite da je svaka beba jedinstvena i neponovljiva pa se nemojte opterećivati ovim prosečnim vrednostima. U ovom periodu beba više nema sirasti maz – verniks a masno tkivo čini 15% njenog tela. 

Pri rodjenju u 40. nedelji trudnoće  bebe se rađaju sa dva mekana područja na temenu glave (fontanele), jer kosti lobanje kod bebe još uvek nisu spojene kako bi se tokom porođaja mogle malo preklopiti i na taj način olakšati prolazak bebe kroz porođajni kanal. Može se dogoditi da odmah nakon rođenja beba ima čunjast, nepravilan oblik ali neka vas to ne brine. To je sasvim prirodna posledica porođaja i vrlo brzo će se ispraviti, u prvim danima nakon rođenja. Fontanele će biti prisutne u prvoj godini bebinog života, dok se kosti glave potpuno ne zatvore.