17
дец

Panelni radijatori kao idealno rešenje za garsonjeru

Bilo da izdajete garsonjeru ili je uređujete za sebe lično, grejanje je vrlo bitna stavka. Iako većina misli da se mali prostori mogu zagrejati bilo čime, i ako to kratkoročno gledano jeste tako, dugoročno odluka o grejanju treba pažljivo da se donese. Tačno je da TA peć, uljani radijator, kvarcna grejalica, mogu zagrejati prostor u garsonjeri, ali pitanje je koliki će vam račun za struju stići. Da bi se izbegla velika zaduženja, a opet dobro ugrejao prostor mnogi u poslednje vreme biraju panelne radijatore. Njihove prednosti su brojne, a pokušaćemo da vam približimo neke od njih.

Štede prostor-birajte slim varijante

Osim što greju, panelni radijatori dobri su i zbog uštede prostora. Zahvaljujući dizajnu, ploče su vrlo tanke, a kod slim dimenzija ne prelaze desetak centimetara. Mogu se montirati na bilo koji zid. Iako su obično bele boje, postoje i oni koji se mogu ofabrati u boju po vašoj želji. Na taj način ih možete utopiti u boju zida, kako bi što manje iskakali u prostoru. Dobro je što se ova vrsta radijatora može pronaći i sa staklenim panelima, pa ukoliko je vaša garsonjera uređena u savremenom stilu, vrlo lepo će se uklopiti sa ostatkom enterijera. U zavisnosti od veličine garsonjere zavisiće i koliko radijatora ćete postaviti, da li će to biti jedan veći ili dva manja. U svakom slučaju ukoliko birate samo jedan, možda nije loša ideja da uzmete panelni radijator na točkiće, kako biste ga lakše pomerali s mesta na mesto. Ovi vrsta grejnog tela savetuje se i kada želite da se dogrevate.

Koju jačinu odabrati

Naravno da od jačine radijatora zavisi i temperatura u vašoj garsonjeri. To koja je jačina potrebna najpre zaviis od veličine prostorije. Ako vaša garsonjera nema više od 28 kvadrata, biće vam dovoljan panelni radijator od 2500 W, dok za kupatilo možete uzeti onaj upola manje jačine. Na toplotu u vašem stanu uticaće i to kako je sama garsonjera izolovana i koliko su visoki zidovi. Za garsonjere u potkrovlju sa puno krovnih prozora panelni radijatori nisu možda idelano rešenje, jer propuštaju dosta toplote. Isto tako, neizolovani i loše izolovani prostori dovešće do gubitka grejanja. Situaciju može da popravi to što se do vaše garsonjere nalaze stanovi koji se dobro greju. Ali sigurno ne želite da zavisite od njih. Rezime bi bio da su panelni radijatori odličan izbor, za dobro izolovane, manje prostore, koji nemaju puno otvorenih zidova, prozora i vrata. Za sve ostalo, obezbediće vam solidno grejanje, ali ništa više od toga.  

 

Obavezno misliti na kupatilo

Kako je kupatilo najčešće jedina izdvojena prostorija u garsonjeri, ne bi trebalo da zanemarite ni grejanje u njemu. Panelni radijatori idelani su za male površine, tako da su dobrodošli u kupatilo. Tako na primer za kupatilo veličine do 5 kvadrata idelani su oni jačine 600 W. Postoji trik koji kaže da je idelano da radijator u kupatilu uvek držite upaljen i da održavate temperaturu na nekih 17, 18 stepeni, a da pred samo kupanje pojačate. Na taj način izbeći ćete da se stvara vlaga i buđ u samom kupatilu, a uvek ćete imati toplo kupatilo.