25
авг

Podno grejanje: 8 zabluda na koje treba da zaboravite!

Iako nam deluje prerano da razmišljamo o tome kako ćemo da se grejemo ove zime, u slučaju da planirate velike promene u pogledu izbora grejnog tela, sada je zapravo pravi trenutak za pravljenje takvih planova. 

Današnja tema je podno grejanje, u poslednje vreme jako popularno, a opet puno predrasuda i zabluda zbog kojih je teško odlučiti se za njegovu implementaciju. U nastavku otkrijte koje to zablude prate podno grejanje i šta je zapravo istina!

Podno grejanje je skuplje od grejanja uz pomoć radijatora

Istina je da je skuplje implementirati podno grejanje nego radijatore, ali utrošak energije je znatno manji što je dugoročno gledano isplativija investicija. Dakle, date nešto više novca sada, za ugradnju, ali zato na kraju kada svedete račune shvatate da ste na podnom grejanju zapravo uštedeli. 

Podno grejanje nije dovoljno da se zagreje cela kuća

Iako je tačno da podno grejanje troši manje energije jer dostiže niže temperature, ali netačno je da vam ono neće biti dovoljno da zagrejete svoj dom. Podnim grejanjem je moguće dostići temperaturu do 25 stepeni što je sasvim dovoljno u toku zime, dok neka domaćinstva održavaju temperaturu na prijatna 21-22 stepena. Ipak, glavna prednost podnog grejanja je zapravo ravnomernost grejanja celokupnog prostora što se teško postiže sa nekim drugim grejnim telima.

Podno grejanje je zapravo električno grejanje

Postoji podno grejanje koje radi na struju, ali postoji i ono hidraulično koje radi na toplu vodu iz etažnog ili centralnog grejanja, a takođe je moguće povezati podno grejanje sa toplotnim pumpama. 

Podnom grejanju je potrebno više vremena da zagreje prostor

Takozvani suvi sistemi podnog grejanja rade brzo koliko i radijatori, dok oni mokri rade nešto sporije ali i dalje jednako efikasno. Podno grejanje je u potpunosti dovoljno za zagrevanje doma, ako uzmemo u obzir naše podneblje i jačinu zime, ali samo ako se pravilno ugradi i ako znate kako se njim rukuje na pravi način.

Podno grejanje se može instalirati samo u podovima

Verovali ili ne, podno grejanje nije namenjeno samo podovima! Moguće je postaviti ovakav sistem grejanja i u zidove, ali mana ovakvog sistema zidnog grejanja je u tome što bušenje zidova zarad postavljanja nameštaja ili ukrasa može oštetiti cevi. 

Podno grejanje izaziva proširene vene

Ovo je potpuno netačno i zapravo prilično nelogično, jer kada bi bilo tačno da topli podovi izazivaju proširene vene, onda bi svi ljudi u toplijim krajevima imali taj zdravstveni problem – što nikada nije zabeleženo!

Podno grejanje je loše i po disajne puteve

Još jedna potpuno netačna ideja – budući da podno grejanje radi na nižim temperaturama automatski znači da je zapravo zdravije za disajne puteve, a tome u prilog govori i činjenica da sa ovakvim sistemom grejanja nema opasnosti od dizanja prašine ili stvaranja vlage u prostoru što bi potencijalno dovelo do problema sa disajnim putevima.

Podno grejanje i parket ne idu jedno sa drugim

Moguće je postaviti i podno grejanje i parket, ali jako je važno da parket bude namenski proizveden da može da se uklopi sa ovim sistemom grejanja. Takvi parketi su najčešće troslojni, te imajte to na umu prilikom kupovine.