15
дец

5 saveta za izbor ugaone garniture

Pri uređenju dnevne sobe jedna od glavnih dilema jeste da li izabrati ugaonu garnituru ili sofu i fotelje za sedenje. Svaka varijanta ima svoje prednosti i mane, a ono što je najvažnije jeste da pri njihovom odabiru treba, kako se narodski kaže, „odrešiti kesu“, jer ćete tu provoditi najviše vremena, pa je shodno tome neophodan kvalitetan nameštaj koji će duže trajati.

Vodite računa o udobnosti ugaone garniture

Ugaone garniture služe za opuštanje i uživanje uz omiljeni napitak, seriju ili televizijsku emisiju. Služe i da ugostimo drage ljude. Služe da se tu ušuškamo sa svojim mališanima i provedemo dragocene trenutke zajedno, a često posluže i da dremnemo i odmorimo od svakodnevnih obaveza. Ne smemo zbog toga dozvoliti da se vodimo izgledom i dizajnom, tj. estetskim kriterijumima prilikom odabira, već udobnost treba da bude prvi kriterijum koji ćemo ispuniti. Veliki izbor ugaonih garnitura možete pogledati na ovom linku: https://www.atlasuzice.com/rs/proizvodi/ugaone_garniture

Odlučite da li ugaona garnitura služi samo za sedenje ili i za spavanje

Pre odlaska u prodavnicu dobro razmislite da li će se ugaona garnitura korisiti isključivo za sedenje, povremeno spavanje ili planirate da tu svakodnevno spavate. Ukoliko garnitura isključivo služi za sedenje, možete birati modele koji se ne razvlače, a koji su dosta povoljniji od modela na razvlačenje.  Ukoliko ste isplanirali da vam ugaona garnitura bude i prostor za spavanje, savetujemo da birate modele koji se jednostavno rasklapaju i pretvaraju u pravi francuski ležaj.

Obratite pažnju na dimenzije prostora i dimenzije ugaone garniture

Oblik i veličina ugaone garniture zavisi od kvadrature dnevnog boravka. Često se za manje sobe preporučuju ugaone garniture u obliku slova L na koje može da sedne manji broj ljudi, ali koje neće ugušiti sam prostor, dok se u većim dnevnim sobama možete odlučiti i za garniture u obliku slova U koje će ugostiti više vaših gostiju. Kada birate ugaonu garnituru, vodite računa da ne bude previše glomazna, jer ćete izgubiti na funkcionalnosti samog prostora. S druge strane, suviše male garniture nisu praktične, jer na njih ne može da sedne više vaših prijatelja, a čak će se i sami ukućani gurati da zauzmu svoju poziciju na njoj.

Izaberite boju ugaone garniture

Koju boju ćete izabrati, zavisi od vašeg ukusa i stila za koji se opredelite, ali nekada na umu morate imati i svoje ukućane i njihove navike. Lepo je odlučiti se za svetlije nijanse u dnevnom boravku, jer one daju izvsnu notu topline, ali morate razmisliti i o tome da li imate decu i koliko ona imaju godina, kao i da li su skloni da prljaju nameštaj i krišom po njemu crtaju svoje umetničke radove. Nekada je dobro sačekati da okrečite dnevni boravak, pa u skladu sa tom bojom izabetete i boju ugaone garniture, dok ima ljudi koji najpre izaberu nameštaj, pa tek onda pristupe krečenju. Ukoliko se odlučite za neutralnije i svetlije nijanse i tonove, savetujemo vam da sve razbijete šarenim dekorativnim jastučićima ili zanimljivim prekrivačima jarkih boja.

Posebno razmislite kakav materijal treba odabrati

Kvalitet materijala od koga je ugaona garnitura napravljena presudno utiče na njenu izdržljivost, tj. na to koliko se haba i kako se lako održava. Birajte kvalitetne mebl štofove i ne štedite, jer ćete sa njih lako skinuti fleke i brže ćete ih čistiti, a čak se može reći da ovakvi materijali izgledaju i bolje nakon nekoliko čišćenja. Kvalitetnija, ali i drastično skuplja varijnta su kožne garniture. Međutim, u poslednje vreme na prvom mestu po popularnosti se nalaze garniture presvučene eko kožom. One su odličnog kvaliteta, a lako se održavaju i nisu skupe.