23
мај

7 najčešćih estetskih operacija u Srbiji

Za žene koje žele da prilagode svoj izgled i dostignu svoje ciljeve lepote, estetska hirurgija može biti odlična opcija. Estetska hirurgija može zategnuti i poboljšati izgled kože, prilagoditi crte lica, dodati ili ukloniti kosu, i još mnogo toga.

Estetska hirurgija se takođe može koristiti u medicinske svrhe, u situacijama kao što su kada osoba koja je imale saobraćajnu nezgodu, želi da obnovi funkciju dela tela ili popravi ožiljke od prethodne operacije.

Danas, su u Srbiji dostupne mnoge procedure. U ovom tekstu pročitajte na sedam najčešćih tipova estetske hirurgije na kojese žene najčešće odlučuju:

1. Povećanje grudi

Povećanje grudi se odnosi na postupak koji povećava veličinu ili menja oblik dojki. Kada se poveća veličina dojke, postupak se može nazvati i „ugradnja implantata u dojke“. Povećanje grudi nije isto što i podizanje dojki ili smanjenje dojki, koje su zapravo različite vrste procedura.

2. Dermoabrazija

Dermoabrazija se vrši uz pomoć specijalizovanog alata koji nežno „pilinguje“ gornji sloj kože. Kada se ukloni gornji sloj kože, područje se zaraste i nova koža zamenjuje staru. Kao krajnji rezultat koža je glatka i podmlađena.

Dermoabrazija se obično koristi za ožiljke od akni, uklanjanje lezija na koži, smanjenje bora, revitalizaije kože oštećene sunčanjem.

3. Facelift

Facelift ili zatezanje lica predstvalja nešto invazivniju metodu od dermoabrazije. Facelift popravlja opuštenu, labavu, opuštenu ili naboranu kožu na licu. Estetska hirurgija lica podrazumeva proceduru tokom koje se tkiva lica podižu, a višak kože uklanja. Zatezanje vrata se obično radi zajedno sa zatezanjem lica. Na ovu procedru, najčešće se odlučuju žene preko 50 godina, a ponekad i mlađe.

4. Rinoplastika

Rinoplastika se odnosi na svaku operaciju koja popravlja ili preoblikuje nos. Neke žene se odlučuju za rinoplastiku iz kozmetičkih razloga, druge mogu imati medicinski razlog, kao što su otežano disanje ili defekti pri rođenju. Na kraju krajeva, rinoplastika se može koristiti za povećanje ili smanjenje nosa, ispravljanje problema nakon povreda, urođenih mana, poboljšanja disanja, promene oblika nosa.

5. Povećanje usana

Povećanje usana je takođe vid estetske hirurgije koji ima za cilj da pruži pacijentkinji punije usne. Obično se koriste različite supstance za povećanje zapremine, oblika ili strukture usana.

Povećanje usana nije trajno. Efekti traju oko 6 meseci pre nego što je neophodna ponovna procedura kako bi se obnovio oblik i zapremina usana. Ukoliko se dame odluče na punjenje usana biopolimerima, takav vide intervecnije ima trajne rezultate.

6. Liposukcija

Liposukcija je estetska procedura koja poboljšava oblik tela uklanjanjem masnih naslaga. Ova procedura nije namenjena mršavljenju, već oblikovanju tela i njene siluete.

Lokalizovane masne naslage uklanjaju se direktno ispod kože pomoću vakuum-usisne kanile, instrumenta u obliku cevčice. Sa druge strane, ultrazvuk se takođe može koristiti za razbijanje masnih naslaga pre uklanjanja usisavanjem.

Liposukcija se može vršiti na rukama, bedrima, stomaku, kukovima, licu, zadnjici i leđima. Liposukcija takođe može da ukloni masne tumore (lipome) kao i da smanji veličinu grudi kod žena. Ova procedura se može koristiti na više od jednog područja u jednom danu.

7. Abdominoplastika

Još jedan čest tip estetske hirurgije u Srbiji jeste abdominoplastika. Ova procedura, koristi se za uklanjanje „trbuščića“, odnosni radi poboljšanja oblika abdomena. Abdominoplastika uklanja višak masnoće i kože i obnavlja oslabljene ili odvojene mišiće na abdomenu kako bi se poboljšao estetski izgled stomaka. Takođe, ova procedura može poboljšati izgled labave ili opuštene kože, ali ne može se kosristiti za uklanjanje strija.

Ovo su najčešće intervencije kada je u pitanju estetska hirurgija kod nas. Ukoliko se dvoumite da li da se prepustite nekoj od ovih, prvo obavite konsultacije sa željenim lekarom i donesti odluku pažljivo.

Na kraju, imajte na umu da kada ste zadovoljni svojim izgledom, osećate se srećnije i samopouzdanije.