17
мар

AKUMULATOR: ŠTA SVE TREBA DA ZNATE O BATERIJI VAŠEG VOZILA?

Dan  kada baterija vašeg vozila prestane sa radom i vaše vozilo ne može da se pokrene nije baš najbolje vreme za kupovinu novog akumulatora. Postoji više razloga za to. Ali prema svetskim istraživanjima koja postoje, upravo tada se većina ljudi odluči da kupi akumulator. Menjanje baterije vašeg vozila desiće si sigurno jednom ili dva puta tokom životnog veka vašeg vozila. To može biti iz razloga jer se stari potpuno istrošio ili ste ga često punili, a on se svaki put se brže praznio. 

ZAŠTO JE VAŽNO DA ODLUKA O KUPOVINI AKUMULATORA BUDE PLANIRANA?

Već je pomenuto da je uvek bolje da ovakve kupovine planiramo unapred iz više razloga. Dovoljno vremena za istraživanje i informisanje o najboljem akumulatoru za vaše vozilo omogućiće vam da nađete isti po ceni koja vama odgovara. Još jedan od razloga jeste što baterija mora da odgovara baš vašem vozilu ali i potrebama vožnje. Akumulatori za automobile dolaze u više veličina. I od različitih proizvođača. Zato je teško dati jednostavu preporuku koji model ili brend odabrati. Mnogo će zavisiti od veličine prostora u vašem vozilu koji je predodređen za smeštanje baterije. Takođe, unapred planirana kupovina akumulatora daje vam vremena da se dobro upoznate sa karakteristikama i važnim stvarima kada je ovaj tip kupovine u pitanju. Najčešće će pored prostora, zavisiti i od modela vozila koji vozite i njegovih karakteristika. 

KAKO DA ODRŽAVATE BATERIJU VAŠEG VOZILA?

Briga o akumulatoru kao izvoru električne energije vašeg vozila može pomoći da se njegov radni vek produži. Da ne biste dolazili u situaciju da akumulator kupujete onda kada se stari isprazni potpuno, mislite unapred. Vodite računa o stanju akumulatora pravovoremeno i njegovoj starosti što mogu biti signali za to kada je vreme da mu nađete zamenu. Ako budete pratili ova dva jednostavna uputstva znaćete kada se približilo vreme zamene. To će obezbediti da na vreme možete izbrati adekvatnu zamenu pod sopstevnim uslovima, uključujući pravilo raspitivanje, istraživanje i pogodnu cenu koja se uklapa u vaš budžet. Preporučuje se i provera akumulatora kod mehaničara jednom godišnje koji može testirati opterećenje baterije. Prosečan vek trajanja akumulatora je od tri do pet godina, a jednim delom zavisi i od vas koliko će on dugo trajati. 

CENA NAJBOLJIH AKUMULATORA

Kao što je već rečeno nekoliko puta, odabir najboljeg akumulatora za vaše vozilo treba da bude odgovorno, a zavisi od više faktora. Na cenu akumulatora uticaće njegova jačina i veličina, model, proizvođač, radnja u kojoj ga kupujete kao i to da li kupujete nov ili polovan akumulator. Najbolji akumulator je onaj koji najbolje odgovara vašem vozilu i vašim potrebama, a da se uz to i cena najboljih akumulatora uklapa u vaš budžet. Uz to ako pri kupovini novog akumulatora priložite stari za reciklažu, u zavisnosti od prodavnice, možete dobiti i dodatni popust na cenu novog akumulatora. Važno je gde kupujete akumulator i koju cenu plaćate kao i to da vodite računa o garanciji koju vam daju za novac koji plaćate. Ako svoju kupovinu akumulatora organizujete na ovaj način onda zaista možete reći da se kupili najbolji akumulator po najboljoj ceni. 

Zaključak jeste da na vreme vodite računa o bateriji svog vozila, da ga održavate i na vreme primetiti znake koji mogu ukazivati da će vaša sledeća kupovina i ulaganje u vozilo biti upravo kupovina najboljeg akumulatora koji najbolje odgovara vašem vozilu ali i sa najboljom cenom.