17
мар

Odaberite najbolje tavanske stepenice za Vaš prostor

Izgradnja kuće je jedan od najstresnijih perioda u životu svake osobe. Ako ste se odlučili da gradite, a ne kupite kuću, to svakako ima svoje prednosti jer ćete, uz dobrog arihtektu, moći da osmislite svoj prostor koji će zaodvoljavati Vaše potrebe. Međutim, kada se od skice pređe na izvršenje planova, odnosno izgradnju kuće, tada dolazi stresan period. Kako se neke okolnosti nikada ne mogu predvideti, kašnjenje materijala, vreme isporuke, vremenski uslovi, pojedincima koji grade kuću svi savetuju da treba da imaju mnogo strpljenja i da se, što je moguće pre donesu sve odluke u vezi detalja izgradnje. Jedna od odluka je i kakve tavanske stepenice žele da imaju u svojoj kući.

Tavan je izuzetno koristan prostor za odlaganje pre svega. Na njemu se, u zavisnosti od toga za kakvu ste se izolaciju odlučili, može čuvati sezonska garderoba, jelka sa ukrasima, koferi, drage uspomene i sve one stvari koje su nam jako bitne, ali ih ne upotrebljavamo svakodnevno. Ukoliko imate tinejdžera u kući, tavan možete pretvoriti u  mansardu kako bi svom detetu dali osećaj da živi u sopstvenom prostoru, delimično nezavisno od vas. Tavan Vam može poslužiti i kao odličan umetnički atelje u zavisnosti od toga da li imate dovoljno svetla. Postoji nebrojano mnogo opcija za iskorišćenje tavnaskog prostora i zbog toga je jako bitno da pri samoj izgradnji kuće odlučite kakve tavanske stepenice želite da ugradite.

Koje vrste tavanskih stepenica postoje?

Kada su u pitanju tavanske stepenice izbor se svodi na fiksne i preklopne. Fiksne stepenice su one klasične, svima dobro poznate koje se ne mogu pomerati. S druge strane, preklopne tavanske stepenice su praktično rešenje za male prostore, ne zauzimaju prostor i lake su za ugradnju. 

Preklopne tavanske stepenice praktično izgledaju kao vrata sa ručkom na plafonu, koja se otvaraju povlačenjem. Kada otvorite vrata pojavljuju se stepenice za tavan. Sklapaju se na isti način, dakle guranjem ručke prišrafljene na kućište tepenica.

Na šta treba da obratite pažnju kada birate tavanske stepenice?

U zavisnosti od materijala od kog se izrađuju, postoje drvene i metalne tavanske stepenice, a proizvođači kažu da su najbolje one izrađene od oba materijala istovremeno. Mogu biti klizne i preklopne i uglavnom su sastavljene od tri ili četiri dela.

Prilikom biranja tavanskih stepenica morate da obratite pažnju na prostor gde ćete ih instalirati. Obavezno se raspitajte za dimenzije stepenica za tavan koje ste odabrali kako bi ostavili dovoljno veliki otvor u ploči. 

Pored dimenzija otvora za tavanske stepenice, morate se raspitati o njihovoj dužini, odnosno o tome da li se one uklapaju u visinu vašeg prostora. Obavezno obratite pažnju i na to da na zidu na koji će se stepenice otvarati nemate ništa što bi sam proces otežalo (čiviluke, fotografije, umetnička dela ili neki komad nameštaja). Dakle, taj deo zida mora da ostane potpuno prazan. Takođe se obavezno raspitajte i o tome koliki prostor će zauzimati kada se rasklope.

Prilikom izbora stepenica za tavan svakako morate obratiti pažnju na kvalitet, jer ipak treba da drže Vašu težinu, kao i na to kako dihtuju vrata od kućišta jer se može desiti da zbog lošeg dihtovanja sva toplota u toku grejne sezone odlazi pravo na tavan i da će Vam biti jako teško da zagrejete životni prostor.