14
мар

Preporuke za jeftino letovanje sa porodicom

Letovanje po povoljnim cenama nešto je što svako od nas priželjkuje, uz mogućnost da za izdvojeni novac dobije najbolju uslugu, adekvatan smeštaj i odmor koji će proći uz opuštanje i zabavu. Ipak, ponude na internetu ili domaćih agencija često umeju da budu van našeg cenovnog ranga, te se upućujemo u dalju potragu za nešto povoljnijim varijantama.

Zato smo za vas kreirali mini vodič – kako do sjajnog letovanja na nekoj od destinacija u regionu uz nešto povoljnije cene.

Gde najčešće letuju porodice?

Turisti iz Srbije, kao što to dobro već znamo, za destinacije svog letovanja najčešće biraju Grčku, Crnu Goru, Tursku, Hrvatsku, sve više je tu i Albanija, a jednim delom i Bugarsku, kao i destinacije poput Neuma u Bosni i Hercegovini. Činjenica je da je letovati u našem regionu najpovoljnija opcija, te ćemo se u ovom vodiču fokusirati na Grčku, Crnu Goru i Albaniju, kao destinacije sa veoma povoljnim letovalištima.

Kada govorimo o low-budget putovanju za porodicu, svakako računamo na prevoz sopstvenim automobilom ili autobusom, te za prevoz do letovališta moramo računati na od 7 do 12 sati vožnje od Srbije.

Koliko je novca potrebno za letovanje?

U situacijama kada za letovanje izdvajamo nešto manje novca, iznos koji je za jednu četvoročlanu porodicu (dvoje odraslih i dvoje dece) potrebno izdvojiti je od 800 do 1200 evra za celokupno letovanje. U to spadaju troškovi smeštaja, ishrane za celu porodicu, prevoza, slatkiša za decu, kao i ležaljke na plaži i drugi izdaci.

Paralija u Grčkoj

Paralija je ubedljivo jedno od omiljenih letovališta srpskih turista u Grčkoj. Ovaj gradić je sa Srbijom odlično povezan, najvećim delom autoputem, te se jednostavno stiže, a zahvaljujući olakšicama koje naši građani imaju na granici sa Severnom Makedonijom pri čijem prelasku nije potreban pasoš, već lična karta, putovanje je u dobroj meri rasterećeno formalnosti i zadržavanja na granicama.

Dobro znate i da su turisti iz Srbije u Paraliji toliko brojni da su i mnogi natpisi, jelovnici i na našem jeziku, a da ugostitelji često znaju srpski jezik. Ovo mesto nudi niz sadržaja za decu, te najmlađima zasigurno neće biti dosadno, a plaže u mestu su jako lepe i do njih se dolazi jednostavno, bez korišćenja prevoza.

Kada su u pitanju cene, za prevoz automobilom do Paralije od Beograda treba izdvojiti oko 140€ (gorivo i putarine), oko 300€ za sedmodnevni smeštaj za celu porodicu i oko 400€ za troškove hrane i boravka u Paraliji. Uz ovu računicu, dolazimo do brojke od oko 800-900€, iznosa koji je potreban za porodično letovanje u Paraliji.

Ulcinj u Crnoj Gori

Ulcinj je od crnogorskih letovališta ubedljivo jedno od popularnijih, a najbitnije je da je bezbedno, okružuje ga prelepo more, a turisti obožavaju i jedinstvene ulcinjske plaže.

Ovaj gradić je od Beograda udaljen oko 9 sati lagane vožnje, a ono što Ulcinj posebno izdvaja su povoljne cene.

Za prevoz automobilom od Beograda do Ulcinja treba izdvojiti oko 130€, u proseku oko 200€ za solidan smeštaj 7 noći, kao i oko 400€ za osnovne troškove boravka. Za low-budget porodično putovanje, ukupan iznos je oko 750€ za 7 noći boravka, što, složićete se, nije veliki iznos za porodično letovanje.

Od ostalih mesta koje preporučujemo za posetu u Crnoj Gori izdvajamo malo i jako lepo mesto Krašići, nedaleko od Tivta.

Drač u Albaniji

Poslednjih godina sve veći broj turista iz Srbije, umesto tradicionalnih destinacija poput Grčke, Crne Gore ili Hrvatske, okreće se novoj destinaciji u susedstvu – Albaniji. Iskustva kažu da su domaćini oduševljeni dolaskom srpskih gostiju, da je odmor u potpunosti prijatan, bezbedan i da je albansko primorje nepravedno zapostavljen deo regiona kada su u pitanju mesta za letovanje.

Drač je letovalište za koje ste sigurno čuli. Grad se nalazi na samom severu zemlje, na oko 45 minuta od Tirane i ima specifičan je po plaži dugačkoj više od 20 kilometara, a uz koju se nižu hoteli i apartmanski kompleksi. Sama plaža je specifična po veoma blagom nagibu, te je idealna za porodice sa malom decom.

Ovo albansko letovalište od Beograda je udaljeno oko 8 sati vožnje, i to najvećim delom autoputem. Najbolji put je preko Kosova, što je ujedno i najkraća ruta i u potpunosti bezbedna. Detaljan vodič o tome kako putovati do Albanije pogledajte na ovom linku.

Za prevoz automobilom od Beograda do Drača potrebno je oko 120€ za gorivo i putarine, za smeštaj 7 noći u nekom od apartmana treba izdvojiti oko 230€, dok je za troškove samog boravka potrebno oko 350€. Letovanje u Draču možete organizovati za oko 700 do 800€. Ono što treba naglasiti jeste i da gosti često biraju hotele sa uslugom all inclusive u Albaniji, što jeste za nijansu skuplje, ali olakšava sam boravak. Za ovaj vid letovanja, za 7 noći odmora za celu porodicu sa prevozom je potrebno izdvojiti oko 1100€. Ovakve cene definitivno svrstavaju Albaniju u red povoljnijih destinacija za letovanje.

Aerial view to beach of Durres, Albania, full of umbrellas and people in summer.

Letovanje van sezone

Ono što domaći turisti često biraju, posebno oni koji to mogu uskladiti sa školskim ili poslovnim obavezama, jeste letovanje u periodu van centralnog dela sezone – u maju, junu ili septembru. U ovim mesecima cene su i do 40% niže, more je toplo, vreme je prijatno, a i izbegavate najveće gužve tokom sezone.

Ovo definitivno može biti još jedan vid uštede, ukoliko, naravno, za ovu opciju imate mogućnost. Koju god opciju i destinaciju izabrali, želimo vam srećan put i prijatno letovanje!