28
авг

Top destinacije za letnji odmor

Prelepa obala i tirkizno more , mirna odmarališta kao i ona koja su non stop “živa” su destinacije za koje ćemo uvek biti raspoloženi. Bilo da je u pitanju Grčka, Turska, Italija.. savršen odmor je zagarantovan na ovim savršenim destinacijama.

Savršena Grčka

Krit je veoma popularna destinacija za turiste. Sever ostva je mesto gde ćete naći neke od najzanimljivijih gradova, kao što su Heraklion i obližnje ruševine Minosa u Knososu, kao i Retimno i Hanija. Poslednja dva su zadržala mnoge fine arhitektonske detalje iz davnih vremena. Južna strana Krita je daleko manje razvijena od severa, što je dobra vest za one koji cene mirne plaže i netaknutu prirodu. Preporuka je da krenete od Herakliona, glavnog grada Krita. Naručite domaći ručak u Peskesi, a zatim iznajmite automobil. Onda pođite na Route 97 prema jugu gde se možete zaustaviti se da vidite impresivne minojske ruševine na Phaistosu. Pratite putokaze do Matale, nekadašnje hipi kolonije, ali danas veoma živahnog gradića na plaži.

Krf se smatra pandanom i odgovorom ovog dela Grčke na Krit, jer oba ostrva imaju jako bogatu istoriju i neodoljivu geografiju. Krf je jedno od jonskih ostrva i zove se Kerkira na grčkom. Stari grad je jedan od najslikovitijih na Mediteranu. Letovanje na Krfu može zadovoljiti svačiji ukus, u to smo sigurni.

Italija – idelna destinacija

Italija je poznata po svojim plažama. Kakav god da imate ukus kada su odmarališta na plaži u pitanju ovde ćete naći idealan za vas bez ikakve sumnje.Plaže u malim skrovitim uvalama čuvaju stenoviti rtovi koji ih skrivaju od svih osim onih koji znaju gde da gledaju. Pridružite se gomili u bučnoj zabavi beskrajno prenatrpanih ulica u Viareggiou, Riminiju ili Lidu u Veneciji – ili otplovite lokalnim brodom do privatnije ružičasto-peščane uvale čuvenog Costa Smeralde na Sardiniji.

Costa Sud i Costa Verde na Sardiniji su raj za turiste. Jugozapadno od glavnog grada Sardinije, Cagliari se probija kroz spektakularne pejzaže ostrva. Peščane plaže se skrivaju u uvalama između morskih grebena na vrhu okruglih kula koje su izgrađene kada je zapadna Sardinija bila pod španskom kontrolom. Rezervat Svetskog fonda za divlje životinje štiti ptice, divlje svinje i autohtone jelene u planinama. Obala se širi na sever do skoro praznih belih peskova Costa Verdea, gde široka ravnica odvaja more i planine. Ovo su neke od najdužih, najmanje korišćenih i najlepših plaža Sardinije, gde ćete čak I u avgustu naći dugačke prazne peščare. Iza plaža leže Dune di Scivu, među najvišim peščanim dinama u Evropi. Jedan od najvećih centara talasoterapije u Evropi nalazi se u Forte Village Resortu koristeći prirodnu morsku vodu za terapiju, a glavno arheološko nalazište Nora nalazi se na kraju prekrasne obližnje plaže. Izgrađena od strane Feničana, Nora je danas ogroman muzej na otvorenom u Sardiniji, sa ostacima rimske i feničke prošlosti. Prevučeni zidovi masivnih rimskih kupališta nadvijaju nad ulicom, a rimsko pozorište se i dalje koristi za letnje predstave. Gde još možete naći drevni grad svetske klase na kraju prelepe plaže sa belim peskom?

San Vito Lo Capo-Njegove palme, beli pesak i kristalno bistra plava voda čine San vito Lo Capo u blizini Trapana sličnim Karibima. Ograničena ogromnom stenom Monte Monaka, široka plaža San Vito Lo Capo je u blizini prirodnog rezervata Zingaro, na severozapadnoj obali Sicilije. Malo turističko mesto je uglavnom moderno I veoma je živo tokom leta. Do San Vito Lo Capo možete doći javnim autobusom iz Trapana i Palerma. Učinite kako to čine Italijani: smestite se na nekoliko dana da uživate u savršenoj plaži I suncu. Pešačke staze možete pratiti kroz prirodni rezervat zbog prekrasnih pogleda ili uzeti čamac za razgledavanje ili otkriti skrivene šljunkovite plaže.

Turska nudi prirodne lepote

Izmir se ističe prirodnom lepotom grada i toplinom svojih ljudi. Pored toga, u blizini su razna odmarališta. Zaliv Cesme je najpoznatije i najpopularnije odmaralište u Izmiru zahvaljujući čistom i plitkom moru i živopisnim noćima. Plaža Ilica je jedna od najpoznatijih plaža u Česmu. More je čisto i plitko, a tu je i plaža s plavom zastavom. Štaviše, to je termalna voda. Zbog toga je veoma popularno mesto među turistima. Zaliv Aja Jorgi je mirno more u Aja Jorgiju i ovde nema vetra. Postoji mnogo plaža gde se možete kupati kao što su Kafe Pi Beach, Sole & Mare Beach, Babilon Aia Iorgi, plaža Paparazzi i Tren Aia Iorgi Beach Club. Agathonisi je ostrvo koje je jedan sat udaljeno od Cesmea preko mora. Zove se Esek Adasi. More je ovde čisto i pogodno je i za sportove na vodi. Dalian je jako mirno mesto čije more se čini prozirnim i ima neverovatnu plažu. Dalian je jedna od najboljih destinacija za kupanje. Ciftlikkoi je poznat kao „Maldivi u Turskoj“ zahvaljujući poznatim plažama kao što su Altinkum i Pirlanta. Njegove zlatne plaže i čisto more su preplavljeni turistima. Cesme Castle se ističe arhitekturom i istorijom. Mogli bismo ovako da nabrajamo još mnogo lepih destinacija u Turskoj, ali vam sada predlažemo da za početak izaberete jednu od pomenutih, spakujete kofere i krenete na put! Kada se govori o Turskoj, ne možemo da ne pomenemo Istanbul. Njega obavezno morate posetiti makar jednom u životu. A kako smo već naveli ogroman broj letnjih destinacija, onda bi naša preporuka bila da Istanbul obiđete u nekom drugom periodu godine, a možda bi Nova godina u Istanbulu mogla da bude pravi izbor!