29
сеп

Šta vam može pomoći ukoliko imate upalu bešike?

Kada smo zdravstveno loše onda uglavnom prvo posežemo za lekovima. Međutim, ni lekovi ne mogu odmah da nas oporave, potrebno je vreme, potrebno je da prođe bar nekoliko dana da bismo se osetili bolje.

Do tada trpimo izvesne tegobe i bolove. Isti je slučaj i sa upalom bešike. Dakle, simptomi koji se javljaju kada imate upalu bešike su sledeći: boli vas stomak, stalno vam se ide u wc, osećate peckanje kada mokrite, a ponekad čak možete da osetitie i bol, što nikako nikako nije prijatno. Nakon što vam lekar prepiše lekove, vreme je da se vi malo pozabavite sobom i otkrijete kako možete da ublažite simptome:

Pijte više vode i idite češće u WC 

Na ovaj način izbacićete više bakterija. Pijte čistu vodu, što je više moguće u toku dana. Naravno u ograničenim količinama, nemojte preterivati. Dva litra vode dnevno je sasvim dovoljno i prihvatljivo. To je posebno važno za one osobe koje nikako nisu mogle da piju dovoljnu količinu vode dnevno. To će vas naravno terati da češće idete u wc, što će se ispostaviti kao jako dobra ideja, jer će vam umanjiti i ublažiti simptome. 

Zagrejte stomak

Budite nežni prema sebi u tim trenucima. Stomak će vas verovatno boleti, te se potrudite da ga zaštitite i da ga ugrejte. Možete nešto toplo držati na stomaku, kako bi vam bilo prijatnije, a možete i jednostavno da se pokrijete i legnete, to će vam i te kako prijati. Dajte sebi oduška, ipak ste bolesni i to je definitivno znak da treba da usporite. 

Oblačite stvari koje vas ne stežu i koje vam prijaju

Kada imate upalu bešike vrlo je važno da ne nosite stvari koje vas stežu, koje vam ne prijaju. Tih dana nosite laganiju odeću, prijatnih materijala. Nosite haljine i šire suknje, izbegavajte farmerice i ostale odevne predmete koji vam samo otežavaju situaciju. U tim danima, zaboravite malo na modu, jer može da vam se obije o glavu i da vam samo pojača simptome. Ko još nosi uske stvari kada ga boli stomak?

Što više voća i prirodnih melema

Pored vode, jako je važno da uzimate i što je više moguće voća i ostalih svežih namirnica. Razmislite i o prirodnim melemima, koji takođe mogu da vas preporode kada imate upalu bešike. Najčešći melem, koji konzumiraju osobe koje imaju upalu bešike je onaj koji uključuje peršun, limun, maslinovo ulje i med. Taj melem može da vam ublaži simptome i pomogne da se što pre rešite ove dosadne infekcije. Svakako vam savetujemo da pitate vašeg lekara da li je i on saglasan da koristite ovaj melem. Uglavnom će vam i lekari preporučiti da koristite prirodne lekove, pored standardnih naravno. Više o prirodnim preparatima za lečenje upale bešike pročitajte na ovom sajtu.

Bez čokolade i kafe

Ovo je veoma važno. Dakle, čokolada i kofein zapravo mogu da iziritiraju zid vaše bešike, što samo znači da će bakterijama biti prohodan put. Sa druge strane citrusi omogućavaju povećanje kiselosti urina, a to se direktno odražava na bol koji osećate prilikom mokrenja. Tako da bi, kada već imate priliku, trebalo da pomognete sebi i ne unosite ove sastojke u svoj organizam.