21
апр

Automehaničari upozoravaju: tri opasna znaka da nešto nije u redu sa autom

Većina nas je spremna da sitne kvarove, koji ne utiču bitno na vožnju i koji se javljaju s vremena na vreme, zanemari i tako dovede u pitanje bezbednost svih učesnika u saobraćaju, ukljčujući naravno i vozača. Sve dok se auto kreće, dok mu gotovo sve komande rade, dok ništa nije toliko drastično da se auto mora zaustaviti, većina će i dalje voziti. To je potpuno pogrešno i vrlo nebezbedno. Auto delove morate kontrolisati, uvek i svuda. Čak se nekada preporučuje da preventivno radite tehničke preglede.

Na prvom mestu to je zbog bezbednosti, a na drugom tu je i dugotrajnost vašeg automobile. Možete doći u situaciju da ni novi auto delovi neće pomoći vašem automobile da ponovo stane na kolovoz.

Zvuk koji ukazuje da nešto nije u redu

Jedan od najočiglednijih znakova da nešto nije u redu jeste i zvuk vašeg automobila. Ako ste vozač duže vreme i ako ste već navikli na vaš auto, onda ćete sigurno primetiti kada čujete neki zvuk koji do sada niste. Ukoliko je vaš auto nov, onda treba imati poseban “osećaj”, odnosno iskustvo u vožnji, da biste zaključili da zvuk koji čujete nije nešto što je uobičajeno. Bilo kako bilo, kada god primetite da nešto ne funkcioniše, u ovom slučaju ne zvuči kako treba, trk kod automehaničara, koji će proveriti ispravnost auta i svih auto delova.

Ipak, neke zvuke ćete prepoznati i ukoliko ste početnik. To su na primer zveckanje, jako lupanje ili nešto jače zujanje, odnosno krčanje kada menjate brzine. Ovo su potpuno očigledni znaci da nešto ne funkcioniše kako treba. Važno je takođe da dobro objasnite automehaničaru kakav zvuk ste čuli i koji se problem javio, da bi on mogao da vam pomogne na najbolji mogući način.

Ne smete zanemarivati ni mirise

Čudni mirisi mogu ukazivati na različite kvarove. Ako niste profesionalac onda nećete moći da povežete miris sa izvorom problema, ali ćete sigurno moći da zaključite da postoji neki problem. Ukoliko se čudni mirisi konstantno javljaju onda ne smete više voziti vaš automobile dok ga ne proveri majstor. Problemi koje prati neprijatni mirisi mogu ukazivati na nedostatak ulja u motoru, odnosno njegovo curenje, ali i oštećenje motora. Zamena auto delova je nešto što će vas koštati najmanje ukoliko se odlučite da proverite sve okolnosti koje dovode do neprijatnih mirisa.

Ukoliko odlažete popravku, to će proizvesti samo veći kvar, pa vam ni zamena auto delova neće biti rešenje. Pre svega morate biti odgovorni, jer sami odlučujete o tome da li će vas auto služiti kratko ili će to biti auto koji će vam služiti godinama.

Najočigledniji znak – dim

Kada se javi dim, onda će i svi ostali učesnici u saobraćaju znati da vi imate problem.

Sa koje god strane da se javi dim loš je znak. Kako biste ustanovili u čemu je problem morate prvo da ustanovite i boju dima. Ako je dim beo, onda je problem sa antifrizom, a ako je dim plav onda vam vrlo verovatno curi ulje.

Ako ipak ne znate da procenite, onda je najbolje pozvati nekog ko se razume ili se što pre uputiti ka automehaničaru.