18
апр

Muškarci i žene – ravnopravni učesnici u saobraćaju?

Dok je za muškarce to normalno i podrazumeva se, za žene je to često muka. Neke od vožnje strahuju, pa se najbolje snalaze na poziciji suvozača, dok se one sposobnije i spretnije rado hvataju u koštac sa mnogim saobraćajnim propisima i učesnicima u saobraćaju. Bez obzira da li ste muškarac ili žena, pravila u saobraćaju i kazne za prekršaje su isti.

Međutim, kao što ni zakon ne pravi razliku, tako nijedna auto škola ne razlikuje kandidate, buduće vozače. Iako se veruje da muškarci imaju genetsku predispoziciju za vožnju, ima i onih žena koje se jako dobro snalaze u upravljanju svojim automobilom. Kako biti uspešan u vožnji?

Nakon položenog vozačkog ispita, niko ne garantuje ni ženama ni muškarcima da će biti veoma uspešni u vožnji.

Na jednoj strani je teorija, a na drugoj praksa. Koliko je zaista moguće steći rutinu tokom same obuke vožnje? Auto škola bi trebalo samo da bude početna stanica za dalje usavršavanje u vožnji i ne očekujte da ćete nakon položenog vozačkog ispita odmah biti ekspert u vožnji. Sticanje rutine u saobraćaju je neophodno, tako da se preporučuje svima koji steknu vozačku dozvolu da sednu u auto bez straha i krenu u svoju avanturu. Jedino tako je moguće osloboditi se straha, ali i osposobiti se za mnoge zavrzlame u svakodnevnom saobraćaju. Važno je da ste strpljivi, pripremljeni na gužve, ali i da razmislite o alternativnim putevima ukoliko ste se zaputili negde u vreme špica.

“Uvek je žena kriva za sve!“ Nije baš tako

„Ma 100 % je žena za volanom“ sigurno je većina muškaraca ovo izgovorila kad se zaglavi u koloni automobila. Koliko puta ste okrivili žene vozače za zastoj u saobraćaju? Iako su predrasue o ženama kao lošijim vozačima kod nas itekako primetne, britanska istraživanja pokazala su da su žene ipak bolji i savesniji učesnici u saobraćaju. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da su muškarci češće učesnici u saobraćajnim nesrećama i da su oni najpre prekršioci saobraćajniih propisa. Naime, u ovoj studiji koja je trajala mesec dana posmatrano je preko 2500 učesnika u saobraćaju i rezultati su pokazali da su se žene bolje snalazile prilikom parkiranja i nalaženja parking mesta.

Istraživanja Evropske komisije takođe su pokazala da su žene bolje od muškaraca u vožnji kada je bezbednost u pitanju.

Međutim, većina srpskih vozača sigurno ne bi poverovala u ove rezultate. U Srbiji je još uvek duboko ukorenjena predrasuda da su žene lošiji vozači i da su ova istraživanje netačna. A šta kaže statistika u našoj zemlji? I u Srbiji su žene retko učesnice u saobraćajnim udesima, muškarci češće plaćaju kazne zbog kršenja saobraćajnih propisa, ali i zbog brze vožnje. Moglo bi se reći da je situacija ovakva, jer su žene plašljive, ali i veoma pažljive, pa mnogo više obraćaju pažnju na pravila u saobraćaju.

Saglasni su i mnogi predstavnici auto škola koji tvrde da ženama treba više pažnje, ali i časova vožnje da bi naučile sve načine za parkiranje. Svakako, bez obzira koliko vremena posvećuju savladavanju parkiranja, žena vozača danas je sve više, ne samo u svetu nego i kod nas.