12
апр

Provedite se dobro na svojoj svadbi

Planiranje i organizovanje venčanja umesto da vam mami osmeh na lice često može da ode u drugu krajnost i bude jedan od najstresnijih perioda u vašem životu, pogotovo ako dozvolite da vam se u sve umešaju ljudi sa strane: roditelji, rodbina, prijatelji… Ukusi su različiti i činjenica je da se ne mogu svi ispoštovati.

Roditelji verovatno neće shvatati zašto ne zovete 300 i kusur zvanica, prijateljice će se utrkivati koja će da vam bude kuma, rođaci će želeti najbolja mesta za sebe u restoranu. Nikako ne smete da smetenete sa uma da je to vaš dan i da su svi ostali tu da slavlje upotpune (ili kako u pozivnicama uvek piše: uveličaju), a vi nikako niste dužni da drugima ispunjavate želje.

Organizujte sami svoje venčanje

Možda ćete ići težim putem ako sve preuzmete na sebe, ali ćete znati da vam niko za svoje usluge neće tražiti protivusluge i, kada se sve završi, bićete ponosni što je sve proteklo onako kako ste zamišljali kada ste se uopšte i odlučili da stanete na „ludi kamen”.

Broj gostiju

Prva i osnovna stvar svakako je da odredite datum i zagovorite venčanje u crkvi i kod matičara (ako planirate i crkveno i opštinsko venčanje), a onda morate doneti odluku o broju zvanica. Broj gostiju je faktor koji definitivno odlučuje u kom pravcu će ići vaša svadba, utiče na izbor restorana, a on prevashodno zavisi i od finansijskih sredstava kojima raspolažete. Ukoliko želite da ispoštujete sve, pa pozovete na svadbu i rođakovog rođaka, pretendujete da vam svadba bude opšte narodno veselje gde se neće znati „ni ko pije, ni ko plaća”.  Na takvim veseljima često može doći i do incidenata, najčešće zbog muzike ili koje popijene čašice više, a mladencima dan prođe u pozdravljanju, čestitanju i slikanju sa mnogobrojnim gostima. Savet bi onda bio da na svadbu pozovete sve drage ljude, tj. one ljude za koje znate da se iskreno raduju početku vašeg zajedničkog života. Zovite one koji će se s vama veseliti i igrati, a ne sedeti i tražiti mane, žaliti se na „siromašno” predjelo, neslanu čorbu ili veličinu sarmi.

Muzika na vašem slavlju

Organizacija venčanja zahteva jedan duži vremenski period i podrazumeva brigu i oko najsitnijih detalja, ali setite se svadbi na kojima ste vi bili. Da li pamtite kakvi su bili cvetni aranžmani na mladenačkom stolu, kako je bila dekorisana sala ili ukrašena torta ili se sećate atmosfere sa veselja. Ono što ostaje kao najjači utisak posle slavlja jeste da li ste svadbu proveli na podijumu za igru ili ste se dosađivali za stolom i jedva čekali da se sve završi. Izbor benda za svadbu zato je možda i stavka kojoj treba posvetiti najviše pažnje jer će dobar bend napraviti i dobar provod. Da biste doneli pravu odluku, naravno da ne treba da se rukovodite samo cenom, jer ne važi pravilo da je što skuplje to bolje. Za početak biste mogli da preslušate snimke koje bendovi stavljaju na svoje profile, pogledate njihov repertoar, suzite izbor, a onda posetite i svirke i lično se uverite  u to kakvu atmosferu bend pravi i kako članovi benda komuniciraju sa gostima. Na ovom linku možete se informisati o profesionalnim bendovima za svadbe čiji su članovi iskusni muzičari i koji svakom poslu pristupaju odgovorno i predano.

Kada se odlučite za bend, onda vam ostaje dogovor da li će muzika biti programska ili ćete dozvoliti i naručivanje, a tu najbitniju ulogu igra finansijski momenat. Ukoliko se odlučite za programsku šemu, moraćete da izdvojite više novca, ali to znači da će na svadbi biti muzika kakvu baš vi želite. Ako se odlučite za drugu varijantu, ograničite broj naručenih pesama po gostu i svakako se sa bendom dogovorite koje pesme ne želite nikako da sviraju.

Najvažnija stavka – vaše zadovoljstvo

Na kraju je najvažniji utisak koji vi lično nosite sa svoje svadbe. Znajte da će strine i tetke uvek pronaći neku manu, ali ako vama po povratku kući ne bude bitno ni to što vam se rasturila frizura ili što mladenačka torta nije bila najukusnija, već to kako ste se proveli, ako vas noge bole od đuskanja, a promukli ste od pevanja, uradili ste pravu stvar. Snimke i slike ćete onda razgledati često i mnogo godina posle venčanja, a nećete ih ćušnuti na dno ormara. Uvek ćete na godišnjicu svog venčanja biti ponosni na to kako ste sve organizovali i poželećete da se opet pronađete u ulozi mlade i mladoženje i oživite nekadašnju atmosferu.