15
мај

Baštenski nameštaj po meri onih koji uživaju u udobnosti

Lepo vreme nas sve probudi i utiče na nas da što više vremena provodimo napolju. Ali, proleće i sunce nas aktiviraju i po pitanju uređenja bašte. Neka vaša bašta ili terasa budu oaza za odmor i uživanje. Ali, da biste uživali u potpunosti u jutarnjoj kafi, ili suncu, potreban vam je i nameštaj. Evo nekih predloga koji će sigurno uticati da se potpuno opustite odmarajući se na njima.

Kako odabrati pravi baštenski nameštaj

Svaka bašta ili terasa su priča za sebe, samim tim ne postoji univerzalan savet koji komad nameštaja da kupite. Međutim, savet je da nameštaj bira osoba koja najviše provodi vremena upravo uživajući u bašti. Zato, neka svaki komad nameštaja odgovara potrebama i ukusu te osobe. Naravno, pre kupovine trebalo bi da se svi članovi porodice konsultuju.

Nameštaj treba birati i u skladu sa uređenjem čitave bašte. Imajte na umu da on u velikoj meri utiče na doživljaj bašte. Zato se potrudite da ga uklopite u ambijent. Pored toga, veličina prostora ima važnu ulogu prilikom odabira nameštaja. Nikako se ne preporučuju masivni i predimenzionirani komadi za male bašte. U ovom slučaju nameštaj će „progutati“ prostor i stvoriće se utisak manjeg prostora nego što je on zapravo. Za manji prostor se preporučuju manji, ali funkcionalni komadi namešaja. Manja ugaona garnitura je, na primer, idealna za ovakav prostor jer se na nju može smestiti veći broj ljudi. Ako imate veliko dvorište, onda su masivniji komadi preporučljivi. U ovakvom prostoru možete više da eksperimentišete jer nemate ograničenja u dimenzijama. Za vreme toplih dana, veliko dvorište možete pretvoriti u pravu malu trpezariju, ukoliko stavite veći sto sa stolicama.

Materijal

Materijal za baštenski nameštaj bi trebalo da bude izdržljiv i da se ne menja tokom vremena usled različitih vremenskih prilika. Naravno, postoji i veliki izbor pletenih modela, koje bi trebalo sklanjati kada počne kiša.

Ali, pre nego što se odlučite za neki komad, razmislite da li se materijal uklapa u ostatak ambijenta. Ukoliko želite da postignete rustičan izgled, platneni nameštaj sa ornamentima je pun pogodak. Ovakvi modeli su idealni za romantične duše koje vole da uživaju napolju u toplim letnjim noćima. Za pristalice modernog ambijenta, aluminijumski nameštaj je pravi izbor. Jednostavni i svedeni izgled ovih modela sigurno će se uklopiti u svaki ambijent. Za one neodlučne, tu je nameštaj od različitih plastičnih materijala. Danas postoji ogroman izbor ovakvih modela različitih boja i dizajna. Takođe, velika prednost ovakvih modela je mala težina, tako da ćete lako moći da menjate raspored nameštaja kad god poželite.

Ono što je važno naglasiti to je da se pre kupovine bilo kog modela raspitate o načinu održavanja. Ukoliko nemate previše slobodnog vremena, nemojte birati „zahtevnije“ materijale. Najjednostavniji za održavanje su metalni, nameštaj od veštačkih materijala, ili kedrovine. Ovi materijali su se pokazali i kao dugotrajni, tako da ćete nakon kupovine godinama biti mirni. Osim toga, gledajte da materijal bude prilagođen i za vremenske nepogode. Tako nećete morati da trčite da unosite nameštaj čim počne da pada kiša. Zato su je idealan baštenski nameštaj napravljen od metala ili veštačkih materijala.