8
јун

Bitna uloga vitamina D u razvoju bebe

Da bi se beba pravilno razvijala potrebno je puno nege i pravilne ishrane. Takodje je potrebno uvek pratiti nivo vitamina u organizmu i da li neki od vitamina nedostaje. U koži se nalazi provitamin D i to je vitamin koji je beba sama stvorila ali da bi se pojavio i vitamin D potrebno je sunce ali u umerenoj meri i kontrolisano. 

Jačanje imuniteta sa vitaminom D

Kalcijum je kod beba neophodan kako bi se kosti pravilno razvijale i kako ne bi došlo do poremećaja koji se zove rahitis. Kada organizam bebe obiluje vitaminom D, kosti su jače i dobijanje rahitisa nije isključeno ali je svedeno na minimum. Rahitis se ne može nažalost izbeći ukoliko beba ima autoimunu bolest ili neku drugu predospoziciju u vidu druge bolesti bubrega. 

Ne samo da vitamin D za bebe pogoduje što se tiče kostiju , on je odličan i za rad srca, za pravilan rad nerava i mišića. Koža se regeneriše kada je vitamin D prisutan u organizmu. Kada organizam sveukupno dobro funkcioniše može se reći da kod bebe dolazi do jačanja imuniteta, koji će i te kako biti bitan u kasnijem dobu. Kako nedostatak ovog vitamina dovodi i do dijabetesa, prisustvo istog reguliše rad pankreasa. 

Važnost vitamina D od rodjenja bebe

Naša klima nije najidealnija i svakako da ne možemo bebu izlagati suncu u sred zime. Mora postojati nadoknada. U majčinom mleku nema vitamina D stoga je potrebno da se to nadomesti uzimanjem u vidu kapi. One se unose u bebin organizam u maloj dozi, ne izazivaju negativnu reakciju i najčešće se daje u kombinaciji sa mlekom. Savetujemo vam da se posavetujete sa pedijatrom vaše bebe o načoinu doziranja vitamina i kada koristiti , mada je opšti savet da ne postoji pogrešno doba dana za uzimanje vitamina D. Bitno je samo da se ne uzima više od jednom u toku dana. Ne treba sa vitaminom D preterivati. 

Glavna funkcija vitamina D

Pomenuli smo koliko je dragocen i značajan sadržaj kalcijuma u organizmu bebe. Ovaj mineral je ključan za zdrav i pravilan razvoj kostiju vaše bebe kao i čitavog organizma. Kada ne bi bilo dovoljno vitamina D došlo bo do rahitisa koji dovodi do krhkih kostiju i nepravilnog razvoja. Kada beba bude dobila zube i njihov razvoj zavisi od kalcijuma što opet vodi do vitamina D. 

Obratite pažnju i na druge vitamine i da li je manjak njih u bebinom organizmu. Svakako je vitamin D nesumlnjivo jako bitan i važan. On je na neki način regulator svih procesa u bebinom organizmu i vodi računa da dodje do zdravog razvoja bebe. Sa ovim vitaminom treba početi 15 dana po rodjenu bebe i davati dozu do negde godinu dana.  Budite saglasni sa savetima pedijatra oko doze ali je neka standardna oko mikrograma po danu.

Koji preparati sadrže čist vitamin D

Kod nas u apotekama možete nači dva preparata kada je u pitanju isključivo čist vitamin D. Ovakav vitamin D je najbitniji za sprečavanje razvoja rahitisa.  Jedan preparat je domaće proizvodnje Vitamin D3 200, drugi je inostrani proizvod koji se naziva Vigantol. U bolje snabdevenim apotekama mogu se naći oba preparata.