29
мај

Dezinfekcija prostora  je ključ borbe sa Korona virusom

Borimo se sa nevidljivim neprijateljem. Covid-19 je doneo drugačiji način života, obazriviji smo i više brinemo o higijeni. Češće pranje ruku, izuvanje obuće pre ulaska u dom, držanje distance…ali kako da budemo bezbedni kada vreme provodimo u javnim prostorijama, kako da njih pravilno dezinfikujemo i ubijemo ovu pošast?

Saveti za aktivnosti svakog pojedinca

Virus Korona može i po nekoliko dana opstati na bravama, ravnim površinama, prekidačima, gelenderima… i ovoga morate biti svesni. Zato je neophodno da nosite zaštitnu opremu i ne dirate lice. Uz sebe uvek imajte i neko efikasno dezinfekciono sredstvo po mogućstvu sa 70% alkoholom i češće dezinfikujte ruke između pranja.

Na radnom mestu se trudite da pribor ne delite sa drugima. Sve razmenjeno nek bude prebrisano dezinfekcionim sredstvom. Potrebno je da nekoliko puta u toku dana njime prebrišete i svoju radnu površinu, tastaturu kompjutera, a sav višak treba skloniti sa površine. Dezinfekciono sredstvo treba da se ostavi da deluje nekoliko minuta da bi moglo da reaguje i uništi viruse.

 Zajedničke toalete koristiti tako što se kvake i često doticane površine dodiruju preko maramice ili rukavica koje se bacaju nakon korišćenja. Pranje ruku od minimum 20 sekundi je obavezno.

Provetravanje promajom je jedina dobra varijanta. Klima dokazano dovodi do zadržavanja Korona virusa u prostoru pa je nikako ne treba uključivati.

Agencije za čišćenje i održavanje objekata – jedini pravi izbor za dezinfekciju javnih prostora

Detaljna dezinfekcija javnih prostorija je neophodna jer cirkulacija velikog broja ljudi dovodi do nagomilavanja čestica nečištoće a među njima i ovog virusa. Korona virus se pokazao otpornim na mnoga hemijska sredstva i na klasične načine čišćenja prostorija.

Agencije za čišćenje i održavanje objekata imaju obučeno ljudstvo, zaštitnu opremu i jaku hemiju koja detaljnije vrši čišćenje za zdraviji prostor. Svaka zajednička prostorija zahteva stručnu dezinfekciju.

I dok se održavanje objekata odnosi na tekuće popravke svih kvarova u javnim prostorima, čišćenje objekata se najčešće odnosi na čišćenje zgrada i čišćenje poslovnog prostora: održavanje prostora ispred firme, čišćenje kancelarija, hodnika i hala.

Čišćenje zgrada je sada jako tražena usluga. Pored osoblja koje čisti zgradu klasičnim putem, tražena je i usluga dezinfekcije natrijum-hipohloridom koja pokriva i zidove, gelendere i ulaze u zgradu.

Čišćenje kancelarija i drugih poslovnih prostorija traži primenu različitih hemijskih sredstava u zavisnosti od površine koja se tretira. Negde je dozvoljen natrijum – hipohlorid, za drvene i staklene površine su bolja sredstva na bazi 70% alkohola ako je dozvoljeno. Tepisi i mebl bi trebalo makar paročistačima dezinfikovati, a i češće dubinski prati.

Budimo odgovorni, tako ćemo spasiti i sebi i druge. U vreme aktivnosti Covid-19 jedino što nas može sačuvati jeste oprez i visok stepen higijene. Za prvo se moramo pobrinuti sami, ali za pravilno čišćenje objekata koji imaju javnu upotrebu, mudro je angažovati agenciju koja je specijalizovana za takve poslove. Nije dovoljno da se podovi samo prebrišu, sredstvo mora biti dovoljno jako da ubije virus, mora biti naneto pravilno i pri tom radu lice mora ostati bezbedno. Zato je potrebno da stručnjaci očiste zajedničke površine i tako stvore bezbednije uslove za život i rad ljudi.