25
мај

Kakav je osećaj imati zubne implante?

Ljudi koji se raspituju o zubnim implantima uglavnom imaju slična pitanja. Ta pitanja najčešća su da li je postavljanje implanta bolno i koliko dugo može da potraje vreme oporavka.

Međutim, jedno od glavnih pitanja koje interesuje sve one koji razmišljaju o ugradnji zubnih implanata jeste kako to zapravo izgleda? Ovde se najpre misli na to da li će implant osećati kao strano telo ili kao bilo koji drugi zub koji se ima.

U daljem tekstu pokušaćemo da vam objasnimo kako izgleda iskustvo nakon ugradnje zubnih implanta, ali, najpre moramo da pojasnimo šta su to zubni implanti i kako oni funkcionišu.

Šta su zubni implanti?

Zubni implanti predstavljaju kozmetički stomatološki postupak koji može da zameni jedan ili više zuba koji vam nedostaju. Implant zuba deluje kao koren, na taj način da se za njega učvrsti kompletna konstrukcija zuba. Zubni implanti su dostupni u raznim veličinama i visinama i lako ih je uklopiti sa ostatkom zuba tako da deluju prirodno. Stanje sam vilične kosti igra značajnu ulogu u tome koja vrstu zubnih implanata može da se ugradi.

Zubni implanti iskustvo

Kada imate prirodne zube, imate koren zuba koji opet ima živce uz pomoć kojih raspoznajete različite senzacije kao što su toplina, hladnoća, pritisak i druge. Kada su u pitanju zubni implanti iskustvo je nešto drugačije jer, nemate živce i samim tim ne možete da osetite sve te senzacije. Međutim, to ne znači da u tom predelu nećete ništa da osećate. U okolini implanta nalaze se živci u desnima koji vam pomažu da nadoknadite taj osećaj zuba koji nedostaje. Sam implant funkcioniše poput prirodnog zuba, a jedina razlika je što nećete senzacije osećati direktno uz zub, već na maloj udaljenosti.

Kakav je osećaj implanta direktno nakon operacije?

Nakon što postavite implant, oblast u tom predelu će biti bolna i natečena. Osim osećaja nelagode, sam implant ipak nećete osetiti. Zaceljivanje nakon ugradnje traje dosta vremena i zavisi od stanja vaše vilice. Vaš oralni hirurg će procenicti stanje vaših usta i na osnovu toga će verovatno dati okvirnu procenu koliko dugo će proces oporavka trajati.

Šta možete očekivati kada već imate zubne implante?

Da bismo vam bliže objasnili osećaj kada imate zubne implante, predlažemo da pređete jezikom preko vaših prirodnih zuba. Taj osećaj koji imate pod jezikom biće isti i kada vam bude postavljen zubni implant. Vaš jezik neće praviti razliku.

Međutim, kada je u pitanju sam implant, nećete imati osećaj na samom mestu gde se nalazi implant. Postoji vrlo malo živaca koji se nalaze u vilici i okolnom tkivu desni. Osećaj poput osetljivosti na toplotu i hladnoću neće vam praviti problem sa zubnim implantom. Pošto implant deluje kao koren vašega zuba, nijedan nerv ne ide direktno na implant. Ako ste nekada morali da izvadite zub, verovatno ste upoznati sa bolom koji je povezan sa oštećenim zubom ili izloženim nervom. Mnogi pacijenti uživaju u ovom osećaju za razliku od osetljivosti koju su iskusili pre operacije. Nekoliko nedelja nakon vaše stomatološke intervenvije, zubni implanti će se uklopiti sa vašim prirodnim zubima i funkcionalno će se ponašati kao bilo koji prirodni zub.