22
мар

Da li se i kako može uštedeti prilikom organizacije svadbe?

Planiranje i organizovanje proslave venčanja, bez obzira na broj zvanica, može biti prilično stresan, ali i skup zadatak. Počevši od iznajmljivanja sale do toga da se morate odlučiti za bend za svadbe ili pak DJ-a, tipa i vrste posluženja, venčanice i odela i svih pratećih elemenata, može Vas koštati i vremena i živaca, ali pre svega – novca. Da li se i na koje sve načine može, ipak, uštedeti, prilikom pripreme ovakvog događaja?

Napravite dobar plan

Pre svega, važno je da uskladite želje i mogućnosti. Kada odvajate budžet za svadbu, stručnjaci predlažu da obavezno i po svaku cenu planirate što više novca, jer će nepredviđeni izdaci, neminovno je, iskrsnuti.

Zato dobro razmislite koga ćete sve pozvati, te napravite na prvom mestu spisak zvanica i utvrdite da li su Vam zaista svi ti gosti važni – preporuka je da, ako ikako možete, izbegnete pozivanje rodbine koju inače ne viđate ili pak poznanike koje biste zvali čisto iz kurtoazije.

Zatim, odredite gde ćete praviti svadbu, jer i neuglednija sala može izgledati sjajno uz naše ideje.

Dodajte kreativnost u čitavu priču

Jeftinija sala ili restoran ne znače nužno i slabiji ugođaj. Naime, svaki prostor možete jednostavno ukrasiti uz malo mašte i volje.

Primera radi, na stolovima se mogu naći dekoracije od papira, sveće ili cvetni aranžmani koje i sami možete lako napraviti uz pomoć različitih tutorijala na internetu.

Zatim, u čitavu priču možete dodati velike balone i zid želja na kome će gosti ispisivati poruke namenjene mladencima, te ćete uz malo kreativnosti zaista veoma uspešno srediti i neki lošije uređen prostor.

Smislite posluženje

Povodom ove stavke takođe možete ostvariti značajnije uštede, ukoliko se rešite za švedski sto. Naime, ketering posluženje ne samo da je postalo popularno već je ono i neuporedivo jeftinije od plaćanja klasičnih jela koja će ići po redu u restoranu.

Pritom, nećete morati da brinete da li ste izašli u susret svim ukusima svojih gostiju.

Slično važi i kada je u pitanju svadbena torta, jer možete zadužiti mame, bake, tetke ili prijateljice koje su vešte u pravljenju slatkiša da vam naprave tortu za venčanje, što će ujedno biti i njihov svadbeni poklon.

Pametno birajte bend za svadbe

Muzika, odnosno DJ ili bend za svadbe je stavka na kojoj ne treba štedeti, smatraju profesionalni organizatori ili wedding-planeri, pre svega zato što je muzika najvažniji „začin“ svake proslave.

Kako od nje provod umnogome zavisi, to se ovde zaista morate potruditi da nađete profesionalce, bez obzira rešavate li se na muziku uživo ili bend za svadbe, odnosno DJ-a ili snimljenu muziku.

Istovremeno, ne morate misliti da ćete na ovo potrošiti pravo bogatstvo, jer i manji bend za svadbe može biti veoma dobar, a neće Vas skupo koštati.

U svakom slučaju, koje god muzičare da odaberete, unapred se sa njima dogovorite oko cene i potrudite se da ih ranije čujete. Bez obzira da li je u pitanju bend za svadbe kog ćete pogledati na internetu ili čuti uživo ili pak DJ za kog isto važi, bilo bi dobro da ranije proverite da li Vam njihov nastup odgovara kako biste ih unajmili za najvažniji dan u životu.