22
мар

Kako boje utiču na izgled dnevne sobe i vaše raspoloženje?

Kada se spomene boja dnevne sobe ne misli se samo na boju zidova, već na sve boje koje se mogu videti u vašem prostoru. Od boje zavesa, jastučića, komode, poda i ostalih sitnih detalja. Sve mora imati svoj sklad, pa tako i oblici i boje u prostoriji u kojoj verovatno provodite najviše vremena. Dnevna soba je i mesto gde se verovatno okupljaju i vaši prijatelji i poznanici. Zato, ona uvek mora da odiše prijatnom atmosferom, a ne da izgleda uštogljeno i mračno. Izgled dnevne sobe mnogo zavisi od boja koje ste izabrali ili koje tek planirate da izaberete.

Klasična bela i siva – neutralnost

Ukoliko vaša dnevna soba ima najvše belih detalja i stvari, to onda znači da ste vi jedna vrlo elegantna i pedantna osoba. Treba imati hrabrost i izabrati većinu stvari u beloj boji. Bela boja mora da se održava i  najteže je sačuvati je čisto belom. Ukoliko su zidovi beli, onda ne morate da izaberete i belu zavesu. Ako izaberete belu ugaonu garnituru, onda to znači da ste vrlo odvažni i hrabri. Međutim, imajte u vidu da i ukoliko izaberete ugaonu garnituru u nekoj isto tako svedenoj boji to neće pokvariti utisak. Bela boja u kombinaciji sa svim detaljima karakteriše danas veoma popularan skandinavski stil. Iako mislite da ove dve boje u kombinaciji mogu da deluju monotono, one zapravo vrlo otvaraju prostor, popravljaju vaše raspoloženje i utiču na vašu smirenost. Ovaj minimalistički stil je vrlo popularan u svetu. Naravno uvek se preporučuje i dodavanje blago zelene, kako bi doživljaj bio što bolji.

Za energične – žuta boja

Za sve one koji su hiperaktivni, energični i koje nikako ne drži mesto, onda je žuta boja savršena za vaš dnevni boravak. To naravno ne znači da sve od krupnih stvari, do sitnih detalja treba da vam bude obeleženo žutom bojom. Treba da znate da kombinujete. Na primer, izaberite ugaonu garnituru u narandzastoj boji, dok vaše zavese, venecijaneri ili okna od prozora mogu da budu u blago bež boji. Žuta boja zidova, određenih sitnica i detalja, jastučića, može i te kako da oraspoloži kako vaše goste, tako i vas. Možete se čak odlučiti i za neku sitnicu u crvenoj boji, ali to treba da bude vrlo svedeno i minimalno, kako ne bi odskakalo.

Izbegavajte previše crvene boje

Ukoliko vaše zidove ofarbate u bilo koju jaku boju, kao što je i crvena, to odmah zatvara prostor. Utiče na vaše raspoloženje, tako što ni po najvećem suncu, vi nećete osetiti dovoljno svetlosti u vašoj dnevnoj sobi. To može, u kombinaciji sa različitim nepovoljnim životnim situacijama, negativno da utiče na vas i da stvori ili pojača depresiju. Takođe, previše crvene boje u jednoj sobi, u ovom slučaju dnevnoj izaziva negativnu i lošu energiju. Crvena i blago crvena se i te kako preporučuje kada su u pitanju detalji, poput ramova za slike, figurica, jastučića, možda u nekom slučaju i zavesa. To u potpunosti može da razbije monotoniju, da utiče da vaša soba deluje elegantnije i luksuznije.

Najtamnije boje – opuštajuće

Kao što je to bio slučaj i sa crvenom, isto tako treba izbegavati crne detalje na zidovima, kao i tamno plave. Takođe, crnu boju treba izbegavati isto kao i crvenu. Crna boja je boja koja odiše elegantnošću, ali prevše crne boje može i te kako da ubije vašu energiju. Ugaone garniture u crnoj boji i te kako podstiču elegantnost, prefinjenost, a pritom su i vrlo funkcionalne.  Postoje ugaone garniture koje sadrže više boja, tako da možete da izaberete one koje imaju neke crne detalje i to može biti isto efektno. Crni detalji su neophodni u jednoj dnevnoj sobi. Oni služe da smire i unesu sklad u jedan prostor.