22
јун

Dentalni turizam u Beogradu

Stotinjak godina unazad niko nije mogao ni da pretpostavi da će ljudi masovno putovati u najrazličitije zemlje sveta zarad zdravlja svojih zuba. Međutim, danas, u dvadeset prvom veku to je sasvim normalna pojava.  Kao jedna od grana zdravstvenog turizma, dentalni turizam se veoma brzo razvio i nastavlja da se sve više razvija.

Promene zdravstvenih sistema su u mnogim razvijenim državama donele povećanje cena stomatoloških usluga. Izuzetno visoke cene navele se njihove građane da za skoro iste, iste ili čak i manje pare otputuju u neku drugu zemlju u kojoj su iste usluge mnogo jeftinije. Ujedno, na taj način imaju priliku da se upoznaju sa turističkim atrakcijama i kulturama drugih svetskih zemalja. Naš glavni grad i stomatološke usluge koje se na njegovoj teritoriji nude, vrlo često se nađu na mapi dentalnih turista.

Zašto je Beograd popularna destinacija dentalnog turizma?

Kao što smo već pomenuli, verovatno najbitniji razlog koji u Beograd dovodi dentalne turiste, jesu niske cene stomatoloških usluga. Cene pojedinih stomatoloških zahvata su u Srbiji i do 80 procenata jeftinije nego u pojedinim državama. Kako bi neko doneo odluku da određeni stomatološki zahvat obavi u Beogradu nije dovoljno samo da je izvođenje takvog zahvata jeftinije, već i da je visokokvalitetno.

Pored cene i kvaliteta stomatoloških usluga, država, odnosno grad svojim gostima mora ponuditi mnogo više: bogat kulturni program, prelepe pejzaže, noćni život i slično. Činjenica da sadrži sve to Beogradu je omogućila da postane jedna od popularnijih destinacija dentalnog turizma.

Kako bi privukli što veći broj stranaca, beogradske stomatološke ordinacije se trude da im ugode na sve moguće načine: obezbeđuju im smeštaj, prevoz od i do aerodroma, preporučuju zanimljiva turistička mesta u našem glavnom gradu, i slično.

Ugradnja keramičkih, bezmetalnih krunica kao jedan od povoda za posetu Beogradu

Sigurno da neko neće poći na dug put u Srbiju kako bi popravio jedan zub. Motivacija dentalnim turistima za posetu bilo kojoj svetskoj zemlji najčešće su skuplje stomatološke usluge poput ugradnje zubnih implantanata ili bezmetalnih krunica za zube.

Za razliku od metalnih zubnih krunica koje se u potpunosti ili delimično proizvode od metalnih materijala, bezmetalne krunice se najčešće proizvode iz keramičkih materijala. Kada je reč o estetici, bezmetalne krunice za zube su bolji izbor nego metalne budući da je njihova boja približnija prirodnoj boji zuba. Dodatno, krunice proizvedene u celosti ili delimično od metala ponekad mogu izazvati alergijske reakcije desni, što nije slučaj kada su u pitanju bezmetalne krunice. Međutim, „tamna“ strana bezmetalnih krunica jeste njihova izuzetno visoka cena.

Cene ugradnji keramičkih, bezmetalnih krunica za zube su u inostranstvu i po nekoliko puta više nego kod nas. Zato se stranci često odlučuju da ovaj i slične skupe stomatološke zahvate obave u Beogradu ili gradovima drugih manje razvijenih zemalja. Za novac koji bi potrošili na iste stomatološke usluge u sopstvenim zemljama, dentalni turisti dolaze u gradove i države u kojima su cene istih usluga niže i ujedno obilaze turističke atrakcije tog grada (države), upoznaju njegovu kulturu i običaje. Na taj način se obična poseta zubaru vrlo često pretvara u nezaboravnu avanturu koja se može dugo prepričavati.