23
јун

Za šta je sve dobro kokosovo ulje?

Od davnina poznato u Aziji, kokosovo ulje je u poslednjih nekoliko godina i u zapadnom svetu dobilo zasluženu pažnju. Mnogobrojne blagodeti koje pruža ova namirnica s razlogom je svrstaju na listu prirodnih sredstava koje imaju mnoge pozitivne učinke po ceo organizam.

Za šta je, konkretno, sve dobro kokosovo ulje i na šta ono utiče?

Kokosovo ulje odlično je za metabolizam

Svi oni koji se bore s viškom kilograma i koji su probali bezbrojne dijete i dodatke ishrani dobro znaju koliko mršavljenje može biti dug i naporan proces. Ipak, kokosovo ulje i te kako može pomoći svima onima koji bi da smršaju, i to veoma jednostavno.

Naime, samo jedna kašika kokosovog ulja pozitivno utiče na metabolizam, jer ubrzava varenje i poboljšava izlučivanje štetnih materija iz organizma. Na taj način, i creva i uopšte celokupni sistem za varenje dolaze u balans, te kilogrami sami nestaju.

To, međutim, nije sve. Kokosovo ulje je, zbog svojih prirodnih i nezasićenih masnih kiselina, odličan izvor energije. Konzumiranjem ove namirnice smanjuje se osećaj gladi i sitost duže traje, te je ovo još jedan način na koji ono pomaže mršavljenju.

Blagodeti za imunitet

Već smo napomenuli da je kokosovo ulje odlično za sistem organa za varenje, ali ono ima još niz pozitivnih učinaka po celokupan imunitet organizma. Kako smanjuje holesterol, ono je dobro za prevenciju srčanih oboljenja, ali i lečenje viška masti u organizmu.

Istovremeno, ono je dobro kod sprečavanja dijabetesa, jer lekovito deluje na organizam. Pored toga što daje energiju, odlično je za sve one koji imaju hronične upale bilo koje vrste i bore se da očuvaju imunitet, te one kojima svakodnevni stres ometa normalno funkcionisanje organizma.

Njegova lekovita svojstva

Pored svega pomenutog, kokosovo ulje ima i izrazita lekovita svojstva. Odlično je kao dodatak lekovima Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, te dobro za sve one koji se, na bilo koji način, bave umnim radom, jer podižući energiju, istovremeno poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Kokosovo ulje, takođe, leči sve rane i kožna oboljenja, te dobro deluje na čitav spektar štetnih bakterija. Bolesti desni takođe se lako leče uz pomoć ove prirodne namirnice, dok bi svi oni koji pate od migrene trebalo da počnu da razmišljaju o unošenju kokosovog ulja svaki dan.

Ne bi trebalo zaboraviti ni da kokosovo ulje ima blagodet i po bolesti kao što su reuma i artritis, jer pored svog umirujućeg mirisa ima i jednaka svojstva kao mast za kožu, odnosno ove tegobe.

Kokosovo ulje u službi lepote

Na samom kraju, ali ne i najmanje bitno, treba spomenuti i kakve sve pozitivne učinke ima kokosovo ulje kada je u pitanju nega lepote.

Ono sprečava opadanje kose i leči suvu i ispucalu kosu, i to onda kada se primenjuje svega jednom u dve nedelje.

Ako se samo nekoliko kapi doda hidrantnoj kremi, kokosovo ulje postaje saveznik u borbi protiv bora i suve ili nenahranjene kože. Nerastopljeno, ono pozitivno utiče na rast noktiju i sređivanje zanoktica, te odstranjivanje crvenila i umirenje kože nakon depilacije.

Stoga je, zbog svega navedenog, kokosovo ulje idealan saveznik lepote i zdravlja.