25
јун

Vranje- najjužniji grad Srbije

Vranje je grad na jugu Srbije koje zajedno sa gradskom opštinom Vranjska banja i još 108 naselja čine Grad Vranje. Kulturni, privredni i administrativni centar Pčinjskog okruga.

Prema poslednjem popisu Vranje broji oko 55.000 stanovnika. Po broju stanovnika Vranje zauzima 15. mesto u Srbiji. Kroz grad protiču pet reka. Grad se nalazi na magistralnom i železničkom putu.

Generalne vremenske prilike za Vranje

Staništu Vranjske Morave se pripisuje lokalna klima, koja se izdvaja svojim osobenostima nastalim formiranjem izmedju modifikovane mediteranske i umereno-kontinentalne klime što je proteklo pod uticajem opisivanja brda i planina i plastike reljefa.

Pod uticajem varijabilnost vremenskih prilika tako i Vranjska Morava ima godišnja doba neujednačenog trajanja i intenziteta. Po samom dnu kotline i u regiji pobrđa, proleće se javlja rano i kratko traje. Ovo se može smatrati kao generalni opis kotlinskih predela, da je proleće izgubilo svoj identitet i da zapažamo temperaturne ekstreme ili najprostije rečeno instant prelazak iz zime u leto.

Pa je tako i ovde. Sve to naravno uslovljava dve pojave a to je rani mrazevi kao česta pojava a samim tim i toplo, suvo i dugo leto. Jesen je isto tako u ovom kraju duga, topla ali relativno suva. S druge strane obodno pobrđe i planinski region, karakterišu se snežnim pokrivačem. Prognozu vremena za Vranje možete pratiti ovde.

Sam grad Vranje se nalazi na 480 metara nadmorske visine i ima srednju maksimalnu januarsku temperaturu od 3° C, dok je srednja minimalna temperatura u ovom mesecu oko -4° C. Srednja maksimalna julska temperatura iznosi oko 27°C, inače jul mesec je i najtopliji mesec, inače apsolutni maksimum je izmeren u ovom mesecu i iznosi nekih 40°C. Zbog svega toga možemo reći da je Vranje sa prigradskim naseljima pod uticajem umereno-kontinentalne klime.

Generalno gledano leta su topla i suva i to pre svega period jula i avgusta meseca. UV indeks zračenja iznosi u ovom periodu oko 9.2 što se karakteriše kao veoma visok.

U letnjem periodu sunce izlazi oko pola 5 ujutru a zalazi oko 20:15 uveče. Period padavina je rezervisan za pred letnji period tačnije za prolećni period i to pre svega maja i juna meseca. Inače noćne temperature, tačnije prosečne noćne temperature u letnjem periodu iznose oko 15°C.

Najhladniji zimski meseci su decembar i januar sa izmerenim apsolutnim minimumom od -25°C. Možemo reći i to da je klima ovog kraja pogodna za gajenje suptropskih kultura.

Za kraj, jedna pesma: „Zbog tebe mome ubava„!

Ознаке: , ,