26
јун

Implanti zuba: sve što niste znali o ovoj stomatološkoj intervenciji

Iako se smatraju pre svega estetskim rešenjem, zubni implanti mnogo su više od toga: oni čuvaju zdravlje celokupne usne duplje, a sa njom i sistema za varenje i celokupnog organizma. Upravo iz tog razloga, stomatolozi odgovaraju na najčešće postavljana pitanja i nedoumice koje izazivaju zubni implanti.

Zašto se ugrađuju zubni implanti?

Najpre treba spomenuti da su zubni implanti tu da nadomeste gubitak jednog ili više zuba, kako bi pacijent nadalje normalno funckionisao. Njihov zadatk je da imitiraju zub do savršenstva, te da omoguće pravilno žvakanje, a sa njim i varenje hrane unete u organizam. Svakako, ne bi trebalo zaboraviti ni estetski momenat. Zubni implanti u potpunosti menjaju zub, prilagođavaju se svojom bojom i oblikom ostalim zubima i tako rešavaju ovu vrstu problema.

Koliko dugo traje čitav proces?

Tokom usavršavanja ove intervencije, došlo se do toga da se implanti ugrađuju u potpunosti bezbolno, što bi trebalo pre svega pomenuti jer je ipak u pitanju intervencija u zubarskoj stolici, od koje ne mali broj ljudi ima strah.

Zatim, zubni implanti se ugrađuju u vilicu u proseku oko deset do petnaest minuta, što je, priznaćete, veoma kratka intervencija za odlično rešenje kakvo oni pružaju.

Proces prilagođavanja, međutim, traje nešto duže. Naime, da bi vilica, ali i organizam, u potpunosti prihvatili zubne implante, potrebno je da prođe u proseku tri meseca, odnosno najmanje dva a najviše četiri meseca. Nakon ovog roka, implanti se nadgrađuju bezmetalnim ili metalokeramičkim krunicama, što je takođe potpuno bezbolna intervencija, i time se čitav proces u potpunosti završava.

Od čega su rađeni implanti za zube?

Ako ste pomislili da je dug rok koji se daje organizmu da bi implanti bili prihvaćeni, nemojte ujedno misliti i da to znači moguće komplikacije. Naime, ova metoda dovedena je do savršenstva i samim materijalom od kog su implanti za zube rađeni – titanijumom.

Titanijum se koristi u svemirskoj industriji i u potpunosti je kompatibilan sa ljudskim organizmom, što je upravo razlog izbora za ovu vrstu stomatološke intervencije. Alergijske reakcije koje on izaziva, odnosno odbacivanje od strane organizma, svedene su na minimum i mere se u promilima. To je još jedan razlog zbog su zubni implanti dobro rešenje za ovu vrstu problema.

Ko može ili mora da se podvrgne ovoj intervenciji?

Ovoj vrsti intervencije morali bi da se podvrgnu svi oni kojima nedostaje jedan ili više zuba, bilo da je u pitanju gornja ili donja vilica ili zubi koji se ne vide, odnosno oni koje otkriva osmeh.

Ne samo što će zubni implanti pomoći izgledu pacijenta i usavršiti ga, već će pozitivno uticati i na njegovo zdravlje. Manje opterenje vilice, odnosno organa za varenje, ono je što zubni implanti ujedno i imaju za cilj, i što je svakako rezultat koji oni daju. U suprotnom, može doći do većih komplikacija izazvanih gutanjem nesažvakane hrane ili pak žvakanja na samo jednoj strani.

Sve navedeno razlog je tome da zubni implanti imaju jedan od najviših statusa u stomatologiji kada su u pitanju intervencije ove i slične vrste, jer su ujedno najbezbolniji i najsigurniji način za prevazilaženje ovog tipa poteškoća.