12
сеп

Dnevna soba po vašoj meri

Dnevna soba je prostorija u vašem domu u kojoj najviše provodite vreme, bilo da se sami odmarate, opuštate uz knjigu i televiziju, bilo da ste sa članovima svoje porodice ili prijateljima. Njenom uređenju morate posvetiti posebnu pažnju, brižljivo birajući nameštaj, boju zidova, zavese, tepihe, a akcenat treba staviti i na detalje, kao što su slike, neobične police, ramovi za vaše fotografije, ukrasne biljke i slično.

Boja zidova

Kada birate boju zidova u vašoj dnevnoj sobi, morate pre svega imati na umu kakav nameštaj želite u prostoriji. Ukoliko će nameštaj biti različitih boja i veselih dezena, savetuje se da boje na vašim zidovima budu svedenije i toplije. Odličan trik da uklopite boju zidova i nameštaja je i da za zid izaberete onu boju koja je dominantna na nameštaju ukoliko je on šaren. Postoje ljudi koji ne vole previše da eksperimentišu s bojama, ali, ukoliko je nameštaj jednobojan, savetuje se da za zid nikako ne birate istu boju, već da se odlučite bar za malo svetliju ili tamniju nijansu. Tako ćete izbeći da vaš dnevni boravak izgleda monotono.

Garnitura

Centralno mesto u svačijem dnevnom boravku jeste garnitura za sedenje i odmor. Da li ćete se odlučiti za ugaonu garnituru ili sofe i fotelje zavisi i od toga da li svako od vaših ukućana želi da ima samo svoj prostor za sedenje ili volite svi da se okupite i ušuškate zajedno dok gledate omiljenu seriju ili emisiju. Veličina prostorije takođe igra ulogu prilikom izbora. Ukoliko se odlučite za garnitruru, razmislite da li je ona predviđena samo za sedenje ili će služiti i za spavanje, pa ćete je češće razvlačiti. U tom slučaju birajte čvršću konstrukciju i modele sa žičanim jezgrom. Boja i materijal će zavisiti pre svega od vašeg ukusa, ali se dobro raspitajte kako se održavaju kožne garnitrure, kako one od mebla. Možete se odlučiti i za kombinaciju mebla, kože, eko kože, ali, bez obzira na materijal, redovna nega je ono što će produžiti vek vašeg omiljenog komada nameštaja.

Tepisi

Od izbora tepiha za vaš dnevni boravak zavisiće i izgled cele prostorije. Osim što će postavljanjem tepiha soba dobiti utisak ušuškanosti, tepih ima pre svega estetsku i dekorativnu ulogu. Ukoliko ste se odlučili za neutralne boju zidova i nameštaja, neobični, atraktivni dezeni i upadljive boje na tepihu mogu potpuno promeniti stil sobe. S druge strane, ako je vaš dnevni prostor prepun detalja različitih boja, svedeniji tepisi će biti dobar kontrast svemu tome.

Detalji za vaš dnevni boravak

Vašu dnevnu sobu upotpunićete i detaljima koji će joj dati poseban pečat i činiti je jedinstvenom. To mogu biti ukrasni jastuci različitih boja, kao i prekrivači, koji će osvežiti vašu jednobojnu garnituru, police neobičnih oblika za knjige i sitnice, lampe, umetničke slike koje će razbiti monotoniju na vašim zidovima, različite skulpture, figurice, suveniri i uspomene sa putovanja i drage slike u pažljivo odabranim ramovim. Sve to daće toplinu i posebnu draž vašoj omiljenoj prostoriji u stanu ili kući.

Ostaje vam da skuvate vaš omiljeni napitak, uzmete omiljenu knjigu, možda zapalite mirišljavu sveću i uživate u udobnosti vaše dnevne sobe.