20
јул

Dobri saveti za prevazilaženje straha kod vozača početnika

Dobili ste svoju prvu dozvolu – čestitamo! Do nje se ne dolazi lako i nosi veliku odgovornost. Tada se javljaju prvi strahovi od samostalne vožnje. Kako ih prevazići?

Obuka u auto – školama

Polaganje za vozačku dozvolu je sačinjeno od detaljnog upućivanja u teoriju i praksu učestvovanja u saobraćaju. Da bi se obavilo polaganje za auto potrebno je odslušati 40 časova teorije i izvoziti 40 časova praktične obuke u vožnji. Ako je obuka vozača bila temeljna imaćete veliko teorisko znanje i bićete svesniji odgovornosti koju nosi upravljanje automobilom.

Kasnije, ako želite polaganje za C kategoriju, treba da znate da po trenutnim propisima morate imati barem 2 godine B vozačku dozvolu što je dobar način da se iznedre iskusni vozači teretnih vozila. C kategorija donosi klasifikaciju profesionalnog vozača što nosi dodatnu odgovornost da obuka i iskustvo u vožnji bude adekvatno.

Probna vozačka dozvola

Mladi su po nekom nepisanom pravilu najčešće najneodgovorniji učesnici u saobraćaju. Da ne bi ugrožavali sebe i druge, propisana je probna vozačka dozvola za osobe mlađe od 21 godine. Ona dozvoljava upravljanje motornim vozilom ali uz neka ograničenja:

  • na autoputu se ne sme voziti brže od 110 km/h
  • vozači sa probnom dozvolom moraju da voze 10% sporije u odnosu na propisanu brzinu na putevima
  • Oznaka P mora biti jasno istaknuta na vozilu
  • U periodu od 23 – 06 h zabranjena je vožnja
  • Postoje situacije kada je propisano da uz ovakve vozače kao suvozač bude prisutan iskusni vozač…

Probna vozačka dozvola čini da prelaz ka trajnoj B dozvoli bude lakši, iskustvo veće a strah manji. Mladim vozačima ovo se čini kao velika restrikcija, ali dokazano je da se preventivnim delovanjem i poštovanjem zakonskih propisa mnogi životi spašavaju. Sve mere su u cilju sticanja većeg iskustva za kasniju vožnju bez problema.

Vozite što više!

Nakon što je uspešno zavšeno polaganje za vozačku dozvolu čekaju vas putevi, raskrsnice, parking mesta… obuka vozača se sprovodi na poligonu, a ovo je stvaran život i situacije. Najbolje ćete ih savladati tako što ćete biti uporni i voziti što više.

Vozite po svim vremenskim uslovima, vežbajte parkiranje vozila, budite uporni i strpljivi. Uz vežbu dolazi i rutina, a uz nju i brže reagovanje u nekim situacijama.

U početku odmah nakon dobijanja dozvole, ako vam je lakše, insistirajte da ne vozite sami. Neka vozač sa većim iskustvom bude uz vas, neko ko je smiren i neće dozvoliti da vam se javi panika. Kada strah nestane počnite da kraće relacije vozite i sami, a vremenom povećavajte takav broj sati…

Ako nesigurnost i dalje postoji, obratite se auto – školi radi dogovora za vožnju dodatnih časova. Završeno polaganje za auto nije kraj učenja već početak primene stečenog znanja u realnim situacijama. Kada imate dileme dodatni časovi će pomoći da se fokusirate na konkretan problem i uz instruktora brzo ga savladate.

Ovo su samo neki od razloga zašto ne treba da strahujete da ćete kao vozač početnik nekoga ugroziti u saobraćaju. Sistem je tako propisan da naši vozači imaju kvalitetnu obuku, detaljno polaganje za vozačku dozvolu, po potrebi i probnu dozvolu, i uvek mogućnost za dodatno obnavljanje stečenog znanja.