22
јул

Elementi koji kuhinju čine korisnom, ali i atraktivnom prostorijom

Organizacija stvari u kuhinji podrazumeva detaljno planiranje i razmatranje opcija za njihov raspored, merenje raspoloživog prostora i odlučivanje o konkretnim elementima i uređajima. Najvažnije je da sve što se odabere bude pre svega kvalitetno. 

Postoji mnogo detalja i sitnica, koji iako po dimenzijama nisu mnogo primetni u kuhinji, veoma su značajni za njeno nesmetano korišćenje. Neki omogućavaju pripremu omiljenih specijaliteta, drugi dovoljno osvetljenja, a neki i održavanje potrebnog nivoa čistoće i higijene. 

Sudopere za besprekornu higijenu i korisnost

Mnogo je praktičnih stvari namenjenih velikoj korisnosti prostora kuhinje. Jedan od njih su i moderne i perfektne sudopere, bez kojih one ne bi bile funkcionalne, a i dotok vode bi bio veoma otežan. Bitno je da budu odabrane sa stilom i ukusom, kao i sa osvrtom na kompletno uređenje prostorije i osećaj za praktičnost. Danas su i više nego popularne granitne sudopere, koje se odlično „slažu“ sa svim materijalima i bojama. Čvrste su i trajne, i ne menjaju se ni tokom intenzivnog korišćenja, kao i keramičke varijante.

U kombinaciji sa slavinama u istoj boji i nijansi, ovakve sudopere  izgledaju savršeno, a lakoća održavanja ih čini omiljenim elementom kuhinje modernih domaćica. I dalje su u trendu čak i varijante od inoksa, čiji visoki sjaj zahteva detaljno i pedantno održavanje, otlanjanje kapljica vode i upornih naslaga kamenca. Mogu da budu okrugle, oble, četvtaste ili pravougaone, što zavisi od raspoloživog prostora za njihovu ugradnju i svakodnevnim potrebama za korišćenjem. 

Radna površina u kuhinji kao praktičan prostor

Sudopere mogu biti postavljene direktno na radnoj površini kada su „usadne“ ispod nivoa ploče ili u ravni sa njom. Radna površina u kuhinji je deo koji je veoma značajan, jer se u njega postavljaju svi uređaji, ali i pripremaju namirnice za stvaranje delikatesa. Iako ne deluje da je mnogo važno, radna površina mora biti od čvrstog, izdržljivog i kvalitetnog materijala, koji ne menja svoja svojstva sa protekom vremena. Važno je i da bude otporna na vodu, vlagu i paru, ali i na visoke temperature, oštre predmete i sve one uticaje koji mogu svakodnevno ili povremeno biti deo kuhinje. 

Uglavnom se biraju svedeniji tonovi ploče, u kombinaciji sa upečatljivim nijansama kuhinjskih elemenata, ili obrnuto – radna površina može imati jarku boju, dok će kuhinja biti bež, bela ili u drugoj neutralnoj i svetlijoj nijansi. U svakom slučaju, ploča na kojoj se ugrađuju električni uređaji, pripremaju obroci i odlažu predmeti, bitan je deo enterijera kuhinje, i mora biti odabrana sa osvrtom na kvalitet, iako se često smatra detaljem i estetskim elementom. Pored toga, bitno je da se uklopi uz pločice  na zidovima i podovima, sudopere, i granit ili inoks materijale, boje električnih uređaja, kao i police i kuhinjske delove. 

U kuhinji je veoma važno da sve do najsitnijeg detalja bude usklađeno i organizovano, kako bi se prostor maksimalno iskoristio sa aspekta praktičnosti i dizajna. Mnogo je elemenata koji su važni za svakodnevni boravak u ovoj prostoriji, a neki od njih su upravo sudopere i radne ploče. Na ovaj način se obezbeđuje protok vode, održavanje higijene, ali i postavljanje svih uređaja i dobijanje prostora i uslova za pripremu omiljenih jela.