30
јул

Gde kupiti stan – Atraktivne lokacije za život u Srbiji

Na pragu ste važne životne odluke kao što je kupovina stana, ali niste sigurni na kojim lokacijama vredi investirati u nekretninu? Bez obzira na to da li tražite stambeni prostor u kome ćete živeti sa porodicom ili planirate da stan date u zakup, uvek je korisno znati u kojim gradovima u Srbiji su cene nekretnina pristupačne.

Zbog čega su pojedine lokacije u prestonici posebno atraktivne za stanovanje i u kojim srpskim gradovima kupovina nekretnina predstavlja sigurno ulaganje? Ako tražite gde da kupite stan, otkrivamo vam neka od najprivlačnijih mesta za život u Srbiji. Pročitajte.

Kupovina stana – investicija za ceo život

Ulaganje u nekretnine trenutno predstavlja jednu od najpouzdanijih investicija u Srbiji. Međutim, pre nego što krenete u potragu za idealnim domom ili nekretninom koju ćete izdavati, veoma je važno da napravite izbor naselja koja vam se dopadaju i osmislite dobar finansijski plan.

Raspitajte se kod bankara da li ste kreditno sposobni i koje su najbolje ponude za stambeni kredit. Da biste se informisali, iskoristite sve raspoložive mogućnosti kao što je online kalkulacija stambenog kredita i potom razmotrite koja investicija vam se najviše isplati.

Primera radi, ako vam se dopada garsonjera od 30 m2 na Slaviji, čija je cena kvadrata 2.000 evra, dovoljno je da unesete ove podatke u određena polja na kalkulatoru i dobijete pregled celokupnog iznosa kredita i mesečne rate, uključujući presek troškova koji se javljaju prilikom same kupovine. Isti postupak možete ponoviti i za garsonjeru ili jednosoban stan u Nišu, Kragujevcu ili Novom Sadu, uporediti uslove stanovanja i cene i doneti sigurnu odluku.

Beograd i zanimljivi prestonički kvartovi za stanovanje

Velike prilike za obrazovanje i zaposlenje, mnoštvo kulturnog i sportskog sadržaja i urban način života samo su neke od asocijacija na stanovanje u srpskoj prestonici.

Lokacije u centru poput Savskog venca, Vračara i Dorćola neke su od najatraktivnijih, zbog blizine važnih institucija, fakulteta i odlične saobraćajne povezanosti sa ostatkom grada. Novi Beograd i stanovi u blokovima naročito su zanimljivi mladim poslovnim ljudima. Za porodice sa decom pogodniji za život su mirniji prestonički kvartovi poput Zvezdare, Zemuna, Banovog brda i Košutnjaka.

trg-republike-beograd

Foto: Pixabay.com

Ljubiteljima stare gradnje, koji žele da žive u blizini znamenitih građevina i istorijskih lokaliteta privlačnije su beogradske opštine u starom delu grada. Međutim, za stan sa pogledom na Hram Svetog Save ili Crkvu Svetog Marka treba izdvojiti mnogo veću sumu no za nekretninu dalje od gradskog jezgra.

Cene nekretnina u Srbiji godinama unazad su u porastu, a stanovi u glavnom gradu nalaze se na vrhu liste kao najskuplji sa prosečnom cenom kvadrata oko 1.500 evra.

Kragujevac, Novi Sad, Niš – gradovi s velikim potencijalom

Među popularnim mestima za život u Srbiji svakako se nalaze posle Beograda tri najveća univerzitetska centra – Kragujevac, Novi Sad i Niš. Mnogi ljudi biraju da ulože u stan upravo u ovim gradovima, jer nude brojne mogućnosti za aktivan društveni život bez prestoničke gužve. Uz veliki izbor fakulteta, sa privredom u razvoju i ozbiljnim kulturnim programom ove lokacije se sve više ističu na domaćem tržištu nekretnina.

Kao najlepša novosadska naselja za stanovanje izdvajaju se Limani, Detelinara i Grbavica. Posebno tražena lokacija su Limani, kvart koji se neretko naziva zelenom oazom Novog Sada zbog brojnih parkova i dečjih igrališta. Blizina Dunava i Štranda su dodatna pogodnost ovog kraja.

novi-sad-nekretnine

U Nišu su među omiljenim lokacijama sve ulice u okolini zone šetališta, naročito Pobedina i Dušanova ulica, Obilićev venac, kao i stanovi na nišavskom keju. Pojačano je i interesovanje za nekretnine na Bulevaru, te u opštini Medijana, Palilula i Pantelej.

Što se tiče stanova u Kragujevcu, neka od atraktivnijih naselja pored centra su Erdoglija, Aerodrom, Stanovi i nekretnine kod Velikog parka.

Pored toga, cene stanova u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu značajno su niže u odnosu na prestoničke. Poređenja radi, za kupovinu stana u centru Kragujevca ili Niša potrebno je izdvojiti oko 1.200 evra po kvadratu, dok je cena kvadratnog metra nekretnine u centru glavnog grada oko 2.000 evra.

Vredna investicija – stan u banji ili na planini

Pored najvećih gradova u Srbiji u kojima se kupovina stana smatra pametnim ulaganjem, vredi razmotriti i investiranje u nekretnine na poznatim turističkim lokacijama. Planine Zlatibor i Kopaonik, kao i banje – Ribarska, Vrnjačka ili Sokobanja važe za divna mesta za život, ali i odmor.

S obzirom da banjska i planinska odmarališta imaju veliki turistički potencijal, kupovina stana na ovim lokacijama predstavlja i dobar poslovni potez. Naime, ulaganje u stambeni prostor i luksuzno opremanje apartmana za izdavanje turistima može da donese povraćaj uloženog novca i za 10-15 godina.

Zbog bogate ponude sadržaja, rentabilnost apartmana na Kopaoniku i Zlatiboru je podjednako velika i u letnjim i u zimskim mesecima. Zbog toga se kupovina stana na ovim lokacijama isplati, bez obzira što su  cene kvadrata (uz prestoničke) najviše u Srbiji.

kopaonik-gondola

Foto: Pixabay.com

 

Pored mogućnosti izdavanja nekretina, turistička mesta pružaju i druge pogodnosti. Život u banji je mirniji od stanovanja u velikim urbanim sredinama, a opet ima dovoljno aktivnosti za ljubitelje sporta, pozorišta i muzike. Domaća banjska lečilišta su mesta značajnijih festivala, kao na primer Love fest i Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji ili Grean heart fest u Sokobanji.

Kuće i stanovi na periferiji – novi trend na tržištu nekretnina

Kupovina stana ili kuće na periferiji velikih gradova je svetski trend koji polako osvaja i domaće tržište nekretnina. Zbog trenutne situacije u svetu i kod nas došlo je do promene prioriteta i kriterijuma budućih vlasnika nekretnina. Kuće sa dvorištem, zelenilo i mirno okruženje bez mnogo saobraćajne gužve i buke postale su izuzetno tražen tip stambenih jedinica.

Sve je više zainteresovanih kupaca za kuće u vikend-naseljima ili obodima prestonice. Posebno zanimanje se pojavilo za vikendice na Fruškoj gori, Avali i Kosmaju zbog blizine Beograda i Novog Sada. Treba napomenuti, da su cene nekretnina na ovim lokacijama niže u odnosu na stambeni kvadrat u obližnjim velikim urbanim centrima.

Na kraju, kupovina nekretnine na bilo kojoj od navedenih lokacija može biti isplativa investicija i pametna životna odluka. Važno je samo uskladiti životne želje, prioritete i finansijske mogućnosti i izabrati stan u gradu ili naselju koji vam se najviše dopada.