20
јул

Da li vam je zaista neophodan knjigovođa? 

Pitanje koje muči mnoge, koji su na početku svog poslovanja, te možda imaju manje finansijskih sredstava na raspolaganju jeste da li je zaista neophodno da bude angažovana knjigovodstvena agencija, odnosno ovlašćeni knjigovođa? Naravno da su to određeni troškovi, koji ne idu baš ljudima na početku poslovanja u prilog, ali svakako treba razmišljati na dugoročnom nivou. 

Naime, ako zaista želite da vaše poslovanje napreduje i da to podignete na viši nivo, te da poslujete maksimalno profesionalno i kvalitetno, onda je odgovor potvrdan. Da, zaista vam je neophodan knjigovođa i to ako je moguće sa višegodišnjim iskustvom, koji će vam pomoći u svemu što je vezano za knjigovodstvene i računovodstvene poslove. 

Izvršite dobru procenu pre angažovanja 

S obzirom na to da na tržištu postoji veliki broj stručnjaka za oblast računovodstva i knjigovodstva, to mnogima koji su vlasnici kompanija ili koji se nalaze na njihovom čelu, baš i nije tako jednostavno da odluče o tome koja knjigovodstvena agencija je zaista najbolja i kojoj bi trebalo pružiti mogućnost da vodi njihovu papirologiju, odnosno kome bi trebalo poveriti sve knjigovodstvene poslove. Ali, postoji rešenje i za to. 

Naravno da je najbolje ukoliko mogu prijatelji ili rođaci da vam preporuče nekog stručnjaka, koji je specijalizovan za oblast knjigovodstva i računovodstva, a čijim uslugama su oni bili zadovoljni. Ipak, kako to često nije slučaj, knjigovodstvena agencija mora biti odabrana na drugačiji način. 

Možete odabrati neku od mnogih knjigovodstvenih agencija, koje postoje na tržištu, pa joj poveriti da vam vodi poslove na tri meseca, na primer. Na taj način ćete imati prilike da se lično uverite u to na koji način određeni knjigovođa posluje. A na osnovu svega toga, nakon par meseci će vam biti i mnogo jasnije da li vam princip rada konkretnog stručnjaka odgovara ili ne. Zapravo se to smatra odličnom opcijom kada niste baš u potpunosti sigurni da li je ta knjigovodstvena agencija odgovarajuća.

Preporuka je da u svakom slučaju posebno vodite računa o tome kome ćete poveriti da vam vodi dokumentaciju, pa zato treba da pažljivo analizirati sve informacije koje imate o određenoj agenciji ili o ovlašćenom knjigovođi, odnosno računovođi. Najpre je potrebno da zatražite direktno podatke o tome sa kime ta osoba ili knjigovodstvena agencija sarađuje, pa ako treba i od tih pravnih lica ili preduzetnika da zatražite informaciju kakvo je njihovo mišljenje o radu te agencije. Ukoliko to, pak nije moguće, uvek vam preostaje da pažljivo proučite internet, te da nastojite da pronađete što je moguće više informacija o izabranoj agenciji ili knjigovođi, na osnovu čega ćete moći i kasnije da izvršite odabir.

Nemojte misliti da je naročito jednostavno pronaći onog stručnjaka, čijim ćete načinom rada odmah biti zadovoljni. Upravo zato što na tržištu postoji vrlo jaka konkurencija, to zapravo i nije tako jednostavno. Ali ako vam već prilikom prvog susreta odgovara određena knjigovodstvena agencija, onda nema nikakve sumnje da ste rešili pola posla. Ne zaboravite da kada pronađete dobrog knjigovođu, to će se sigurno pozitivno odraziti vrlo brzo i na poslovanje vaše kompanije.