22
мар

Zbog čega prodaja stana može ići sporo?

Iako je tržište nekretnina trenutno u punom jeku i svakodnevno se javljaju novi stanovi za prodaju, neki od njih ne uspevaju da pronađu vlasnike.

Ponekad je do same nekretnine ukoliko se nalazi u lošem stanju ili na lošoj poziciji, a ponekad je do toga kako se stan reklamira i kako je predstavljen.

Koji god problem da je u pitanju, postoje određene stvari koje mogu da pomognu da stan dođe do grupe ljudi kojima će biti savršeno mesto za život. Ukoliko ste nekada pretraživali tržište nekretnina, već nakon nekog vremena možete da uhvatite obrazac po kom se određeni tip stanova prodaje i zašto se neke nekretnine dugo nalaze na tržištu.

Lokacija, lokacija, lokacija

Ukoliko se stan nalazi na lokaciji koja nije primamljiva kupcima, prodaja će biti prilično otežana. Ovo je jedna od stvari koju ne možete promeniti i uticati da promenite želje kupaca. Pored toga, iako se kaže da svaka roba ima svog kupca, postoje podeljena mišljenja kada je u pitanju kupovina stanova na određenim spratovima.

Stanovi u prizemlju, potkrovlju i pod pločom su uvek najjeftiniji, ali za to postoji razlog – mali broj kupaca se odlučuje za ove stanove jer se za njih vezuju nepovoljni uslovi za život i česte popravke koje se na kraju ne isplate.

Najbolje prolaze stanovi od prvog do šestog sprata, te su oni iznad takođe u kategoriji stanova koji se duže nalaze na tržištu jer se kupci ređe odlučuju za više spratove.

Dnevna soba

Loše stanje nekretnine

Kupci nekretnina se dele u tri grupe: one koji traže nekretninu koju će moći kompletno da renoviraju, one koji žele nekretninu u koju će se samo useliti i one koji traže nešto što je odmah useljivo, ali zahteva renoviranje koje nije potrebno obaviti odmah po useljenju.

Ipak, ova prva grupa nekretnina ponekad ume da pređe granicu jer pored toga što je potrebno da se stan kompletno renovira, vidljivo je da nije održavan te je upitno da li se uopšte upuštati u renoviranje nečega što može biti rupa bez dna.

Stanovi koji su zapušteni neće naći kupca brzo, ovakve nekretnine se uglavnom odbijaju već nakon pogledanih slika te je teško doći do kupaca.

Reklamiranje nekretnine

Možete da posedujete najbolju nekretninu na tržištu, ali ukoliko nemate plan kako da predstavite svoj stan kupcima, nećete obaviti prodaju u skorije vreme. Kako su se stvari u poslednjih par godina promenile kada je u pitanju selidba u veće gradove, potrebno je posebno promovisati stanove van prestonice.

Tu spadaju odlični stanovi u Nišu koji se sve više primećuju na sajtovima za prodaju nekretnina. Pronađite najbolje uglove za slikanje, odaberite vreme kada ima dosta prirodne svetlosti i trudite se da u opis stavite sve ono što će potencijalnom kupcu da pokaže zašto je ovo odlična nekretnina za njega.

Nerealna cena

Nerealna cena

Poznato je da se tržište nekretnina već godinama menja i da svake godine cene sve više rastu ne opravdavajući ove nerealne skokove. Cena stanova u izgradnji je dostigla svoj vrhunac i skoro da je jednaka ceni starih stanova od pre par godina.

Mnogi prodavci precenjuju svoje nekretnine i ponekad zbog određenih faktora – lokacija, veličina nekretnine, sitna renoviranja – podižu vrednost stanovima i samim tim ih čine nepoželjnim od strane kupaca.

Kako bi se stvari dovele u normalu, potrebno je pronaći sredinu između onoga koliko stan zaista vredi i onoga što biste voleli da dobijete. Uvek treba ostaviti prostora za cenkanje i to treba i naglasiti u oglasu.

Ponekad je potrebno uložiti malo truda kako biste bili sigurni da će se vaša nekretnina brzo prodati i da ćete biti zadovoljni celim procesom. Stanovi koji se dugo nalaze na tržištu predstavljaju dodatni trošak za vlasnike koji su prinuđeni da plaćaju troškove za stan koji prodaju.

Ознаке: ,