25
мар

Kakvi su bili vaši rođendani kada ste bili mali?

Možda su bila lepša vremena, kada su ljudi zapravo znali da komunicaraju a možda i nisu jer su ta vremena naša, a drugačija pa smo pristrasni… Bilo kako bilo želili smo da se prisetimo kako su to izgledali naši rođendani u vreme kada mobilni telefoni nisu bili aktuelni ili nisu bili akutuelni u ovoj meri, kada internet nije bio aktuelan jer retko ko je imao računar, a kamoli internet.

Vreme kada smo se družili međusobno i kada su naši roditelji radili sve što je u njihovoj moći čak i ako ne bude dovoljno finansijskih sredstava da makar taj dan bude poseban i lep. Kako nije bilo keteringa, roditelji su se trudili da imamo najlepšu tortu, najbolje salvete i tanjiriće, ćevapčiće, kiflice, sendviče na čačkalici od krekera, čajne kobasice i kiselih krastavčića i grickalicu koja je u to vreme bila preskupa, a to je čips. Zvuči vam smešno sada, ali da, čips je bio buržuj među grickalicama i ko je imao čips na svom rođendanu taj je odmah bio kul, mada nismo sigurni koliko je reč “kul” bila zastupljena kod nas dece ili tinejdžera u to vreme.  Ali da oni koji su imali čips bili su kul, a sve druge činijice sa krekerima i perecima bile bi netaknute, a ove sa čipsom vrlo brzo prazne.

Čega smo se sve to igrali na rođendanima?

A vreme koje smo provodili na rođendanu je bilo predivno; prolazilo je u igrama, oni mlađi su se igrali doktora ili princeza, slovo na slovo,rige ringe raja crtanja i bojenja, žmurke a stariji masnih fota, istine ili izazova, gluvih telefona. Oni koji su imali računar pustali bi muziku preko windows media playera ili winampa. 

Kakve su bile torte?

Naše torte za rođendan nisu bile na spratovima, umesto fondana imale su šlag. U početku su bile naizgled obične ali vrlo napora je bilo potrebno da se ukrase, naše majke su se igrale sa šlagom, izvlačile su linije koje su nama i sada misteriozne, poneku bi krasio i šećerni cvet, a onda počinju naše omiljene torte koje je još teže napraviti, a pravljene u obliku naših omiljenih crtanih likova. Kod devojčica popularne su bile Sara Kej, a nešto kasnije Diznijeve princeze, barbike, razne lutke i medvedići, a kod dečaka Mornar Popaj, automobili, torte u obliku košarkaške ili fudbalske lopte i da to su sve same majke radile,  a zamislite tada nije bilo interneta, one nisu mogle da pogledaju klip na jutjubu gde se do najsitnijih detalja pokazuje kako se nešto pravi, što znači da su naše majke pravi majstori. A posle ovih veličanstvenih dolaze one manje interesantne, čak i neinteresantne torte sa slikom preko, odnosno šećernim tablama preko. Dugo su se spremale ovakve torte, one nisu zahtevale nikakav napor što se tiče ukrašavanja jer bi se slika samo stavila preko ili ako treba natopila vodom. Ali polagano su i one odlazile u penziju, a na vidiku je fondan. 

A kako je sada?

Ceo doživljaj rođendana je danas drugačiji, najčešće se slavi po igraonicama ili kafićima, tako da nema nikakvog maltretiranja niti napora oko pripreme, dovoljan je samo jedan poziv eventualno dva poziva da ugovorite ketering i prostor za održavanje rođendana svog deteta ili vas samih. U Beogradu su vam na raspolaganju mnogobrojni servisi keteringa koji obećavaju izvanrednu uslugu. I to je prednost novog doba, jer desiće se da niste u mogućnosti da pripremite rođendan iz snova za svoje dete, ili prosto ne umete ili ne znate, niste dovoljno vični, spretni ili maštoviti, dok će profesionalci saslušati vaše želje i ispuniće ih na najbolje moguć način.