1
мар

Evo kako da napravite brz, jeftin i zdrav doručak

Zdrav doručak je osnova zdravlja organizama, kao i osnova za radni dan. Ne kaže se bez razloga da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Ovaj obrok treba da nam obezbedi dovoljno energije za buđenje, ali i funkcionisanje tokom čitavog dana. Međutim, u vremenu kada svi negde jurimo velki broj ljudi preskače ovaj obrok, ili jede brzu hranu pravdajući se da nemaju vremena ni novca za spremanje zdravije. E pa, za jedan zdrav doručak potrebno je i 5 minuta i veoma malo novca. Da li i dalje imate izgovor zbog čega se hranite nezdravo?

Zašto je važan doručak

Kao što smo naveli, doručak treba da nam obezbedi za početak dana dovoljno hranljivih materija kao što su proteini i ugljeni hidrati. Zdrav doručak nam upravo obezbeđuje dovoljno energije za start.

Nutricionisti preporučuju da je najbolje doručkovati 15 – 20 minuta nakon buđenja. Na taj način će doručak obezbediti organizmu dovoljno energije za razbuđivanje i nove radne pobede. Zato je najveća greška preskočiti ovaj obrok. Takođe, nikada nemojte piti kafu pre doručka, jer ona može imati negativne posledice na rad želuca. Ako već volite da uživate u jutarnjoj kafi, onda barem pojedite nekoliko zalogaja pre nego što je skuvate.

Zdrav doručak je važan ne samo za one koji vode računa o svom izgledu, već i za one koji brinu o svom zdravlju. Naime, istraživanja su pokazala da osobe koje imaju redovan i zdrav doručak manje obolevaju od dijabetesa, srčanih probelema, gojaznosti, a i imaju bolju koncentraciju i više elana.

Ideje za brz, jeftin i zdrav doručak

Ne postoji univerzalno pravilo šta i koliko treba jesti za doručak, jer svaka osoba se razlikuje. Ali, ono na šta treba da obratite pažnju jesu vaše potrebe. Ukoliko vam je potrebno više energije, ako se bavite fizički napornim poslom, ili nemate vremena da na vreme ručate, onda priuštite sebi obilniji doručak. U ovakvim slučajevima idealne su namirnice bogate proteinima. Jaja su pravi primer namirnice koja obezbeđuje dovoljno energije. Naime, jaja su bogata aminokiselinama i proteinima koji se, za razliku od ugljenih hidrata, sporije razgrađuju pa nas samim tim duže drže sitim. Osim toga mlečni proizvodi takođe obiluju proteinima. Ali upravo zbog toga se ne preporučuje da kombinujete jaja sa mlečnim proizvodima. Bolje je da jaja iskombinujete sa nekom laganom salatom, a mlečne proizvode sa npr. integralnim pecivom. Što se tiče testa i peciva, izbegavajte belo brašno. Danas su dostupni brojni recepti za peciva sa integralnim, speltinim, heljdinim ili ražanim brašnom koja su gotova za manje od pola sata. Pri tom, ovakva peciva ne sadrže aditive, veštačke šećere i kvasac, tako da su idealna za doručak. Preporučuje se i da izbegavate meso i mesne prerađevine. Naime, pokazano je da prečesta konzumacija ovih namirnica može biti uzrokovati dijabetes tipa II i rak debelog creva.

Ukoliko pak imate prilike da jedete 5 obroka, onda doručak može biti laganiji. U ovom slučaju osnova može biti neka salata, ili voćka sa jogurtom. Takođe, ponekad možete napraviti sami ovsenu kašu sa voćem po vašem izboru.